Hopp til innhold

–Fyll kista med kvinner og rom

Eventyrer Jarle Andhøy er ikke redd for å dø. Han er heller redd for ikke å leve. I siste episode av Kisten er det hans tur til å planlegge sin begravelse.

Kisten med Jarle Andhøy. Programleder Namra Saleem.

Se hvordan Jarle Andhøy planlegger sin begravelse.

– Da jeg var 15 år visste jeg at jeg heller ville forholde meg til en risikofylt hverdag hvor døden ligger på lur, enn å sitte trygt og lengte ut. For meg er galskapen ikke å reise ut, men å bli hjemme, sier Jarle Andhøy.

I 1999 stod han for første gang bak roret på seilbåten «Berserk». Siden da har Andhøy blitt en seiler og eventyrer som ikke lar seg stoppe.

– Nådeløst

Sammen med sitt mannskap har Andhøy krysset verdenshavene flere ganger i sin karakteristiske seilbåt, men 22. februar 2011 stoppet eventyret med «Berserk». Båten forsvant i Sørishavet. Andhøy overlevde, men mister flere av sine nærmeste venner.

– Det vanskeligste når folk dør er hjelpløsheten. Du vil så gjerne hjelpe til, men det er ikke noe å gjøre. Livet går sin gang, nådeløst, forteller han.

Han beskriver hendelsen som et sår som man bærer med seg resten av livet. Selv er han ikke redd for å dø.

– Jeg er ikke redd for å dø. Det er egentlig omvendt. Jeg er redd for å ikke leve, sier han.

Invitert opp i kisten

Andhøy vil ta med seg essensen av sitt gode liv i sin begravelse. I kisten vil han ha rom og kvinner, og i kveldens episode blir programleder Namra Saleem invitert opp i kisten av eventyreren.

– Jeg spurte alltid alle kjendisene om de ville prøveligge kista, men jeg trodde aldri at jeg noen gang kom til å måtte gjøre det, sier Saleem.

Hun beskriver situasjonen som rar, men litt koselig. En beskrivelse hun også bruker på serien.

– Det er veldig rart å starte en samtale med noen man møter for første gang: Hei, jeg har med kista di! Det har vært lærerikt og ikke minst koselig, selv om temaet er døden, forteller hun.

Her kan du se programmet med Jarle Andhøy fra klokken 22.30 mandag 26. mai, eller direkte på NRK1.

Internasjonal oppmerksomhet

Denne våren har Saleem kjørt rundt i en liten gul Fiat med en kiste på taket, og snakket med seks kjendiser om deres forhold til døden. De har alle planlagt sin egen begravlese og pyntet sine kister.

Serien har blitt omtalt i en rekke internasjonale medier, som BBC og Daily Mail.

– Den internasjonale oppmerksomheten er veldig gøy. Kisten i seg selv tar mye fokus, men når alt kommer til alt er den bare en kulisse. Den er inngangen til å stille de mer eksistensielle spørsmålene, utdyper programlederen.

– Noe magisk med bilen

Selv ble hun overrasket over hvordan kjendisene åpnet seg i det de ble passjerer i den lille gule bilen.

– Med en gang jeg fikk gjestene i bilen skjedde det noe magisk. Det var her jeg stilte de vanskelige spørsmålene, og det var her folk åpnet seg. Det var her Bjarne Brøndbo fortalte at forholdet til kona Lise en gang hadde stått på spill og Thomas Seltzer avslørte at han var redd for å få barn, forteller Saleem.

Tiden i den gule Fiaten har også fått programlederen til å tenke på sin egen begravelse og sitt forhold til døden.

– Døden er ubehagelig, men den er ikke til å unngå. Jeg tror mange av oss går rundt og tenker at vi er udødelige, men jeg tror vi kunne tjent mye på å filosofere mer om døden, ikke minst snakke mer om den, sier Saleem.

– Selv om denne serien handler mye om døden, handler den minst like mye om livet og feiringen av det, understreker hun.

Kisten

Med en likkiste på taket har programleder Namra Saleem denne våren kjørt rundt til norske kjendiser og pratet om døden.

Foto: Marius Arnesen / NRK