«Døvstumme» selgere utvist fra Norge

Politiet har sendt elleve polakker ut av landet, etter at de har utgitt seg for å være «døvstumme» selgere.

Banden bar disse kortene da de lot som de var stumme

Tilsvarende kort har blitt brukt i flere steder i landet tidligere i år.

Foto: Politiet

Onsdag forrige uke fikk politiet flere meldinger om at mennesker som utga seg for å være «døvstumme» ringte på hos flere hus i Bærum for å selge trefigurer med julepreg. Det viste seg at disse menneskene verken var døve eller stumme, skriver Budstikka.

Morten Reppen, politiadvokat

Morten Reppen er politiinspektør i Asker og Bærum.

Foto: Hallvard Mørk Tvete / NRK

– Dette skapte utrygghet hos publikum ved at de utga seg for noe de ikke var, sier politiinspektør Morten Reppen ved Utlendings- og forvaltningsavdelingen i Asker og Bærum politidistrikt.

Etter hvert fant politiet ut at kortene de brukte hadde de samme skrivefeil som kort brukt andre steder i landet tidligere år – og dermed fastslo politiet at dette var organisert virksomhet.

Pågrepet i Buskerud

Til NRK opplyser politiet i Asker og Bærum at de samme personene trolig har stått bak flere lignende forhold i Søndre og Nordre Buskerud, selv om ikke alle sakene er fullt etterforsket.

Elleve polske borgere ble pågrepet og siktet for bedrageri etter en politiaksjon mot et hus nær Tyrifjorden, mellom Sylling og Vikersund. Flere av de siktede hadde over 10.000 kroner i små sedler på seg.

– Disse fikk hvert sitt forelegg for bedrageriene som de vedtok, sier Reppen.

Alle sendt ut

Sju av polakkene er utvist fra Norge for to år, mens de fire andre ble bortvist. De har med andre ord ikke fått noe forbud mot å komme inn igjen. Alle elleve er uttransportert fra Norge.

Det er for øvrig ingenting som heter døvstum, siden stemmebånd og taleorgan fungerer hos døve mennesker. Ofte brukes betegnelsen talespråksløse.