Hopp til innhold

– Billigere taxi kan hindre voldtekt

Det må bli billigere å ta taxi hjem om kvelden. Det er et av forslagene for å få bukt med overfallsvoldtektene i Oslo. Men Oslo Taxi mener at det vil bli vanskelig å gjennomføre i praksis.

Illustrasjonsfoto av Oslo Taxi-drosje i bevegelse

Overfallsvoldtektene i Oslo de siste helgene har fått flere til å kreve strakstiltak. Billigere taxi er ett av forslagene.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Mens vi venter på andre gode tiltak må det bli billigere å kjøre taxi i Oslo. Det mener oppretteren av Facebook-gruppen «Billig taxi i helgene = Økt trygghet for voldtekt og overfall», Guro Engvig Løseth.

– Det har vel egentlig hastet ganske lenge, men det haster mest nå fordi vi kjenner at situasjonen er så prekær at vi er redde når vi går hjem. Både fra bussen og fra byen, sier hun til Østlandssendingen.

For dyrt

– Jeg synes det er drøyt at man må ut med to til tre hundre kroner for en taxi-tur i helgen. Taxi-prisene må ned på ett eller annet vis. For eksempel kunne man satt ned momsen på taxi i helgen for ungdom, konstanterer Løseth.

På sin Facebook-gruppe er Løseth positivt innstilt til kollektivtransport, men også her er det rom for forbedring.

– Siden bussen ikke kjører deg hjem til døra bør det for eksempel bli satt opp maxi-taxi eller bydelsbusser som kan kjøre ungdom helt hjem, sier hun.

Les også: Her er ungdommens bønn
Les også: – Jenter må ta forholdsregler

Lars Dolva

Informasjonssjef i Oslo Taxi, Lars Dolva mener billigere taxi for ungdom blir vanskelig.

Foto: Petter Oulie-Hauge / NRK

Praktisk umulig

Oslo Taxi mener det er vanskelig å få til en ordning med billigere drosje.

– Det byr på utfordringer for når en sånn type taxi-ordning skal gjelde. Hvem skal betale det mellomlegget som da forsvinner som inntekt for sjåfører som har dette som jobb, spør informasjonssjef i Oslo Taxi, Lars Dolva.

– Her må man ha flere støtteordninger. Jeg tenker selvfølgelig ikke at taxi-sjåførene skal være skadelidene for dette her. Jeg mener at byrådene må hjelpe til. Og en annen løsningen er en "femtilapp-ordning", som de har i Sør-Trøndelag, avslutter Løseth.