Hopp til innhold

«Avlegger» av Unibuss-korrupsjonen til retten

Det pågår fremdeles politietterforskning i kjølvannet av den store korrupsjonssaken i Unibuss. Neste uke møter en mann i 50-årene i retten.

Unibuss

KORRUPSJON Saken ble rullet opp etter at styret i Unibuss fikk et tips fra Tyskland. Selskapet satte i gang med interne undersøkelser, og gikk deretter til politiet med funnene.

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX

– Man kan kalle det en avlegger av Unibuss-saken, sier statsadvokat Guro Hansson Bull om rettsaken som starter i Oslo tingrett på mandag.

Guro Hansson Bull

Statsadvokat Guro Hansson Bull møter igjen i retten som en del av Unibuss-saken.

Foto: Fayruz Sado / NRK

Oppgård-mannen som drev et enkeltmannsforetak er tiltalt for grov korrupsjon, etter at han en julidag i 2008 skal ha betalt 250.000 kroner til en annen entreprenør. På den måten skal han ha sikret foretaket sitt et byggeoppdrag på Unibuss' anlegg.

Mannens advokat, Jan Hoff, ønsker ikke å kommentere saken.

Unibuss-saken er en av norgeshistoriens største korrupsjonssaker, og begynte høsten 2011 da politiet gikk til aksjon mot flere tidligere topper i det kommunalt eide selskapet Unibuss.

Seks personer ble i desember 2014 dømt til til sammen 23 års fengsel i tingretten. Tre av dem hadde toppjobber i selskapet.

– Del av et større bilde

– I forhold til hovedsaken er jo rettsaken til uka liten, men den er en del av et større bilde vi har av omfattende korrupsjon som er begått i Unibuss-systemet, sier Guro Hansson Bull.

Hun sier at heller ikke politiet er ferdig med saken ennå.

– Det pågår fremdeles noe etterforskning, men det er foreløpig ikke berammet noen saker eller tatt ut andre tiltaler for tiden.

Fra før er også en rekke andre personer dømt for mindre forhold i tilknytning til korrupsjonssaken.

Høyesterett avgjør straff

For tre av de seks dømte i hovedsaken er spørsmålet om straffeutmåling fortsatt i rettssystemet.

I januar i år ble de tre dømt i lagmannsretten til fengsel i henholdsvis 5 år, 4 år og 4 år og 9 måneder.

Én av dem anket lengden på straffen, aktor anket det samme spørsmålet for alle tre.

– Påtalemyndigheten har anket straffeutmålingen, og Høyesterett har nå besluttet at saken skal behandles, sier Hansson Bull.

Sakene behandles sammen, men det er ennå ikke bestemt når de skal opp.

Unibuss-saken starter i Oslo Tingrett.

I rettens første dag høsten 2014 viste aktor kvitteringer, kontrakter og ordrebekreftelser som hun mente beviser bestikkelser mellom Unibuss-ansatte og bussleverandør.

Foto: Emilie Hellberg Saksæther / NRK