Hopp til innhold

– Ytringsfriheten står på spill

Ytringsfriheten i Norge står på spill når man begrenser tilgjengeligheten til karikatur-utstillingen i Drammen. Det mener Elisabeth Eide i ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk P.E.N.

Politi foran Drammens Teater

Politiet stiller i dag med tungt bevæpnet mannskap på karikaturutstillingen i Drammens Teater.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

I dag åpner den mye omtalte karikaturutstillingen i Drammens Teater. Den skulle opprinnelig vises i to dager, men åpningstiden er kortet ned til seks timer etter en sikkerhetsvurdering.

– Mye står på spill

Utstillingen i Drammens teater skal vise rundt 100 karikaturtegninger til støtte for dem som ble rammet av terroren mot magasinet Charlie Hebdo i Paris. Samtidig blir det også arrangert seminar med religionssatire og ytingsfrihet som tema. Arrangementet får det største synlige sikkerhetsoppbudet i Drammen noen gang.

Elisabeth Eide byline

Elisabeth Eide i ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk P.E.N. sier det er synd at karikaturutstillingen i Drammen får begrenset åpningstid på grunn av frykt for reaksjoner.

Elisabeth Eide i ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk P.E.N. sier det er synd at arrangøren har gjort utstillingen mindre tilgjengelig for folk ved å bare holde åpent i noen timer.

– Det står mye på spill dersom en utstilling som ikke engang har noen provoserende tegninger av profeten Muhammed blir kortet ned og begrenset. Det er klart at det går ut over ytringsfriheten.

– Har ordet "karikaturtegning" blitt skremmende?

– Ja, det har det blitt. Mennesker har blitt myrdet fordi andre ikke liker tegningene. Man må ha lov å lage slike utstillinger, og besøke dem. Så får vi heller ta kostnadene ved å skape trygghet rundt arrangementet. Det må Norge koste på seg, sier hun.

Politiet har ikke frarådet lengre åpningstid

Fungerende politistasjonssjef Stein Ove Bredeli i Drammen, sier at det fra deres side hadde vært mulig å gjennomføre to dager, slik det var planlagt.

– De som vil besøke utstillingen kan gjøre det uten å være redde. Vi tilpasser vaktholdet til behovet, det hadde vært mulig å ha arrangementet over to dager. Det er arrangøren og Drammens teater som har vurdert det som lurt å begrense åpningstiden, sier Bredeli.

Jeg er litt skuffet over at det skaper redsel også her.

Fereshteh Halimi

Det er Universal Tolerance Organization som står for karikaturutstillingen. Arrangørene følte de måtte ta andres frykt på alvor, sier Fereshteh Halimi.

Universal Tolerance Organization

Fereshteh Halimi og Muhammad Mustafaei arrangerer karikaturutstillingen i Drammens Teater. Utstillingen har fått kortere åpningstid på grunn av sikkerhetsutfordringene.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– Vi føler på ansvaret for blant andre de ansatte ved teateret, som har uttrykt bekymringer rundt denne utstillingen. Terrorhandlingene i København gjør at vi ikke har lyst til å gjøre noe de teateransatte og publikum ikke er komfortable med.

Men hun håper det ikke vil føre til knebling av ytringsfriheten.

– Jeg må ærlig innrømme at jeg blir lei meg. Jeg kom som innvandrer til Norge for fire år siden, og har tenkt at Norge er et land med ytringsfrihet, hvor man kan støtte blant andre ofrene etter terroren mot satirebladet Charlie Hebdo i Paris uten frykt. Jeg er litt skuffet over at det skaper redsel også her, sier Halimi.