Rumener siktet for å ha voldtatt moren til politimann

Rumeneren som er pågrepet for to voldtekter i Oslo er blant annet siktet for å ha overfalt og voldtatt moren til en politimann.

Pågrepet mistenkt

Politiet sirklet inn den 35-årige mannen i det rumenske miljøet i Oslo og tok ham ved hjelp av DNA. Han er siktet for en voldtekt på Korsvoll (bilde) og en på Etterstad.

Foto: Mats Sparby (NRK)/Politiet

Hanne Krisitn Rohde

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde.

Foto: Svein Ommundsen, NRK
Advokat Trine Rjukan

Advokat Trine Rjukan.

Foto: Advokat Trine Rjukan

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde opplyser at mannen er siktet for flere kriminelle forhold i Norge, blant annet det grove overfallet av en 77 år gammel kvinne på Korsvoll i februar og voldtekt av en kvinne i 80-årene på Etterstad i fjor sommer.

LES OGSÅ: Eldre kvinne overfalt i Oslo

Sluttet i politiet

– Vi er veldig tilfreds med at personen nå er pågrepet, ut fra de handlingene han har begått overfor disse to eldre kvinnene, er han å anse som farlig, sier Rohde til NRK.

Sønnen til kvinnen i 80-årene var ansatt som tjenestemann i Oslopolitiet da voldtekten skjedde.

– Jeg kan bekrefte at min klients sønn jobbet ved Oslo politidistrikt på den tiden hun ble overfalt. Han har i mellomtiden sluttet i politiet, sier kvinnens bistandsadvokat Trine Rjukan.

Politiet sirklet inn den 35-årige mannen i det rumenske miljøet i Oslo og tok ham ved hjelp av DNA. Etter det NRK kjenner til ble han pågrepet i Frankrike forrige onsdag, men saken ble kjent i media først i dag.

Kunne vært pågrepet tidligere

Mannen kunne imidlertid vært siktet for overfallsvoldtektene allerede tidlig i våres. Frem til i juli i år satt rumeneren nemlig fengslet i Østfold, dømt for vinningskriminalitet. Først da mannne ble løslatt ble det tatt DNA-prøve av ham, og han forlot landet før prøven ble analysert.

– Det var en grov rutinesvikt som vi må gjøre alt for å unngå i fremtiden. Mannen ble pågrepet i Oslo, for vinningskriminalitet. Hvis han hadde blitt DNA-registrert i den saken, ville muligheten for å pågripe ham raskere vært til stede, sier politinspktør Hanne Kristin Rohde til Aftenposten.

Har levd i frykt

– Dette er uheldig og sterkt kritikkverdig av politiet. All den tid han kunne vært pågrepet tidligere har min klient, og trolig mange andre eldre kvinner, levd i stor frykt, sier Rjukan.

Etter det NRK kjenner til rakk politiet også å DNA-teste en rekke andre rumenere i Oslo før 35-åringens prøve endelig ble analysert.