Hopp til innhold

– VM er ikke mulig uten frivillige

Uten de 1300 frivillige hadde ikke VM i skiflyging vært mulig å gjennomføre. Men fortsatt mangler arrangørene i Vikersund rundt 100 mennesker for å få kabalen til å gå opp.

Vikersund

Arrangørene mangler fortsatt 100 frivillige, og servering er den funksjonen de sliter mest med å fylle. Så her er det fritt frem for å melde seg.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

De frivillige kommer fra fjern og nær, de fleste av dem fra nærmiljøet i Vikersund. Men til og med enkelte tromsøværinger og trøndere tar seg fri en uke for å jobbe gratis under VM i skiflyging.

– Skiflyging er spektakulært og spennende. Det er en av grunnene til at folk stiller opp for Vikersund. De føler at de er med på noe stort, og de fleste av dem forventer ikke å få noe tilbake, sier Tone Kjemperud Kristiansen, generalsekretær i organisasjonskomiteen og ansvarlig for dugnadsgjengen.

Arrangørene mangler fortsatt 100 frivillige, og servering er den funksjonen de sliter mest med å fylle.

– All servering er satt bort til SponsorLink, men også de trenger folk. Jeg vet det jobbes hardt nå for å rekruttere disse menneskene, også utenfor bygda, sier Kristiansen.

Byggmester selger pølser

Kjell Finsrud

Kjell Finsrud er til daglig byggmester. Under VM skal han selge tonnevis med pølser.

Foto: Knut Brendhagen / NRK
Tone Kjemperud Kristiansen

Tone Kjemperud Kristiansen håper de får de siste 100 frivillige.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

VM i skiflyging er vinterens største skiarrangement i Norge. Verdens største hoppbakke er trekkplasteret, og allerede nå er det solgt over 24 000 billetter. Kiosksalget forventes å nå nye høyder.

– 20 000 pølser regner vi med å selge, eller ett tonn. Og det er bare i kioskene, forteller Kjell Finsrud.

Han er egentlig byggmester, men synes det er fint å få et lite avbrekk fra hverdagen. I tillegg gir dugnadsinnsatsen mulighet til å skaffe nye kontakter.

– Jeg treffer mange potensielle kunder her, og da snakker jeg ikke om pølsespisere. Dugnaden utvider rett og slett nettverket mitt, både før og under mesterskapet, og det er veldig nyttig i min bransje, sier Finsrud.

Lokalt engasjement

Det er viktig å stille opp for lokalmiljøet sitt, mener Finsrud. Han deler det massive engasjementet med flere hundre andre i Vikersund. Mye av motivasjonen kommer nok av at idrettslagene får deler av det forventede overskuddet fra VM.

– Vi hadde ikke klart oss uten de frivillige. Så det er flott at lokalmiljøet nyter godt av den innsatsen de har lagt ned, sier Tone Kjemperud Kristiansen.

Det er bare drøye to uker til hjembygda blir midtpunkt for hoppsirkuset. At de håper på en ny verdensrekord, er vel ikke annet enn forventet. Men for Kristiansen er det snakk om skrekkblanda fryd.

– Jeg kjenner det i magen, men jeg vil helst ikke snakke om hvor mange dager det er igjen. Ingen av oss forstår vel egentlig hvor stort et VM er, men det er kanskje like greit.