Hopp til innhold

– Vis aktsomhet ved bålbrenning

Både brannvesen og politi ber befolkningen på Østlandet å være forsiktige når de skal tenne bål.

Bål groos grimstad

(Illustrasjonsbilde) Advarer mot bål og bråtebrenning i dagene fremover.

Foto: Odd Rømteland / NRK

De siste tidens godvær har ført til mye tørt gress på Østlandet.

Nå advarer Harald Kleppo, vaktleder hos Vestviken 110-sentralen mot både bråte- og bålbrenning i dagene i dagene som kommer.

– Det begynner å bli veldig tørr vegetasjon flere steder nå, og vi får stadig meldinger om gressbranner som følge av bål som har kommet ut av kontroll. Det er som oftest som følge av bålbrenning eller bråtebrenning.

Les også:

Rykket på sju branner

På lørdag rykket sentralen ut til hele sju branner bare i Vestfold og Telemark.

– Brannene har vært i hovedsak i Vestfold og Nedre del av Buskerud. Altså Drammen, Nedre Eiker, Larvik, Re og Sandefjord.

Kleppo forteller at det er unormalt tørt for årstiden, og at folk kanskje har lett for å glemme hvor tørt det faktisk er selv om vi bare er i slutten av mars.

– Det er fort gjort at brann sprer seg fort nå, så vi ber folk være forsiktige.

Tørt i Nedre Telemark

Jan Olaf Jansen

Operasjonsleder i Telemark politidistrikt, Jan Olaf Jansen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Også i Telemark får de daglig meldinger om gressbranner ute av kontroll, forteller operasjonsleder ved Telemark politidistrikt, Jan Olaf Jansen.

– Både i dag og i går har vi fått flere meldinger om påtente bål som har spredt seg til vegetasjonen rundt, og kommet ut av kontroll. Heldigvis har brannvesenet raskt fått kontroll på brannene.

– Det er særlig i Nedre Telemark at vi ser at det har blitt svært tørt. Når det blir vårlig, så vil folk gjerne ut og rydde litt, og da kan slike ting dessverre skje, sier Jansen.

Jansen sier at klimaet er likt på store deler av Østlandet og at flere fylker vil ha de samme utfordringene.

Les også:

– Si ifra

Harald Kleppo hos Vestviken 110-sentral ber de som skal brenne bål de neste dagene om å ta forholdsregler.

– Først og fremst må de sjekke om bålbrenning er lov på sin kommunes nettsider. Dersom det er det, ber vi de ha slukkemiddel i nærheten dersom de tenner et bål.

Han sier at de også setter pris på å bli varslet om et planlag bål.

– Det er også veldig fint hvis de ringer og varsler oss om at de tenner et bål. Da kan vi registrere posisjon og telefonnummer, og ringe og sjekke dersom vi får melding om kraftig røyk fra andre beboere i nærheten.

– På den måten kan vi sjekke om bålet er under kontroll uten å bruke ressurser på å reise ut til stedet, ressurser som kanskje kan trenges andre steder, sier Kleppo.

Flere nyheter fra NRK Buskerud