Hopp til innhold

– Ville havnet i fengsel uten hjelp

Minoriteens-Ilyas mener utekontakten Martin Brostigen reddet ham. Takket være jobb klarte han å komme seg vekk fra tøffe ungdomsmiljø.

Ilyas mener han ble reddet av Utekontakten

Ilyas Bertal tror han hadde endt opp som kriminell hadde det ikke vært for Utekontakten Martin Brostigen.

Foto: Hanna Hagenes / NRK

Trøbbel er noe Ilyas Bertal (22) kjenner til. Han har gjort mye dumt som han angrer på i dag.

Jeg havnet ofte i slåsskamper, og har dårlige erfaringer med narkotika. Jeg har blitt tilbudt å selge både hasj, tyvgods og ulovlig alkohol, forteller Ilyas.

Den unge marokkaneren er for tiden aktuell i ungdomsserien "Minoriteens", der man blant annet får vite at han har strøket på skolen flere ganger, og at han fremdeles sliter med å fullføre videregående pga. konsentrasjonsproblemer.

Ilyas som også rapper forteller at han hadde en tendens til å få litt feil venner både på skolen og i nærmiljøet.

Tilbudene om salg kom ofte fra eldre elever på skolen som hadde relasjoner til de "store folka" utenfor. I disse miljøene blir du sett på som tøff og mann hvis du gjør noe ulovlig, forteller han.

Reddet av Utekontakten

En konflikt i familien gjorde at han som 17-åring havnet alene på Oslo S uten tak over hodet. Et møte med bydel St. Hanshaugens utekontakt, Martin Brostigen, var det som gjorde at livet hans tok en ny kurs. Martin forteller at Ilyas i begynnelsen var skeptisk.

– Når vi møttes første gang så trodde han at jeg var sivilpoliti. Det tok litt tid å bygge tillten opp mellom oss. Noe av det første jeg la merke til med Ilyas var at han har veldig mye positivt i seg, sier Martin Brostigen.

For meg er Martin som en far. Jeg kaller han bror. Han støtter meg og hjelper meg. Hadde jeg ikke hørt på rådene hans, så hadde jeg vært i fengsel, sier Ilyas.

Martin har hjulpet til med bolig, jobb og å få orden på livet. Flere ganger i løpet av de siste fem årene har Ilyas gått på en smell, men da har utekontakten vært der for å hjelpe.

Jeg kunne fort blitt en dopselger, eller en som røyker for mye. Jeg kunne vært en av dem som havnet i en gjeng, forteller Ilyas.

Nettserien «Minoriteens» lar oss møte fem urbane hovedstadsungdommer gjennom ett helt år.

Ilyas er en av fem hovedpersoner i dokumentarserien Minoriteens som er filmet av ungdommer fra Elvebakken vgs.

Behov for jobb

– Det er mange ungdommer som Ilyas, som sliter med å passe inn i skolesystemet. Det er dårlig med jobbmuligheter for ungdom som ikke håndterer skolen, sier Martin Brostigen.

Ifølge Statistisk sentralbyrå har 37 % av ungdom i Oslo en deltidsjobb, mens i Sogn og Fjordane og Finnmark er det samme tallet 68 %. Unge med innvandrerbakgrunn er de som sliter mest med å få jobb.

– Oslo er dårligst på at ungdom får seg en jobb ved siden av. Mange blir fristet til å selge stoff for å tjene raske penger, forteller Martin Brostigen.

Nylig publisert NOVA en undersøkelse som viser at unge i Oslo er mer involvert i vold og at de bruker mer hasj. En utvikling Utekontakten også er bekymret for. Brostigen mener ungdom lettere må få deltidsjobber slik at de kan lære seg å tjene penger på en lovlig måte.

Vil hjelpe andre

Ilyas Bertal

Ilyas Bertal er også med i ungdomsserien Minoriteens, der prøver han å bli stor med musikkvideoer på YouTube, men nå har han fått fast jobb.

Foto: Jørn Veberg / NRK

Etter en lengre periode som jobbsøker har Ilyas nå fått seg en fast jobb selv om han enda ikke har fullført skolen. Han går i fotsporene til Utekontakten, og jobber som miljøarbeider i Stovner bydel i Oslo, der han jobber med barn og unge.

– Jeg vil bli som Martin og hjelpe andre, sier han.