– Vil ha personene, ikke politikken

– Selv om velgerne vil ha Høyre-ordførere i Østfold, vil de ikke ha Høyre-politikk, hevder Fagforbundet.

Tage Pettersen

Stemningen stod ikke i taket under Høyres valgvake i Moss. Partiet gikk tilbake, men Tage Pettersen blir likevel gjenvalgt som ordfører. Han får følge av seks andre Høyre-ordførere i Østfold.

Foto: Lotte Olsen/NRK

Alle Høyre-ordførerne i Østfold, sees ikke på som noen god nyhet for Fagforbundet. Fylkesleder i fagorganisasjonen, Oddbjørg Strømme, trøster seg med at det ikke er sikkert at velgerne dermed ønsker en høyredreining av politikken.

I Moss mistet Høyre 10 prosent av oppslutningen fra forrige kommunevalg.

– Jeg tror det er politikken som Frp og Høyre har ført i Moss, med omfattende konkurranseutsetting og privatisering, som er årsak til at oppsluttningen går tilbake, sier Strømme.

– Mistet lite på privatisering

Tage Pettersen (H) fortsetter likevel som ordfører i Moss. Han har stått i spissen for å konkurranseutsette driften av Orkerød sykehjem i løpet av perioden. Men han tror ikke dette er hovedårsaken til tilbakegangen.

– Jeg tror først og fremst grunnen til at vi gikk tilbake i Moss denne gangen, er at vi gjorde tidenes valg for fire år siden. Men det er klart den støyen som var i mediene rundt Orkerød sykehjem tett innpå valgdagen, kan nok ha bidratt til at vi mistet ett prosentpoeng eller tre, sier Tage Pettersen.

Høyre får nå ordfører i Eidsberg, Askim, Spydeberg og Hobøl i Indre Østfold. I tillegg kommer Halden, Råde og Moss. Fem av dem blir gjenvalgt.

– Negativt ladd

Erik Unaas i Eidsberg ble gjenvalgt med 43 prosent av stemmene. Der har ikke partiet gjennomført konkurranseutsetting eller privatisering i løpet av denne perioden.

– Det er mange begrep som kan brukes og jeg ser dette privatiseringsbegrepet er litt negativt ladd hos mange. Så vi prøver å finne andre former sammen med de tillitsvalgte og administrasjonen for å drive kommunen mer rasjonelt og effektivt framover, sier Unaas.

Oddbjørg Strømme, fylkesleder i Fagforbundet, mener at Høyres ordførerkandidater mange steder er populære som personer, men hun tror ikke velgerne vil ha Høyre-politikk.

– Jeg skjønner jo at Fagforbundet kan ha behov for å si det. De liker i hvert fall ikke Høyres politikk. De bør heller prøve å finne en forklaring på at velgerne i Østfold har gitt Høyre en veldig bra oppslutning i flere av kommunene, avslutter Tage Pettersen.