– Skal bli Norges mest demensvennlige by

Mosseordfører Tage Pettersen har vært i Skottland for å lære hvordan byen hans kan bli Norges mest demensvennlige.

Mosseordfører Tage Pettersen på besøk i skotske Motherwell

Mosseordfører Tage Pettersen besøkte blant annet brannstasjonen i Motherwell under sitt besøk i Skottland.

Foto: TV-aksjonen / NRK

I forbindelse med årets TV-aksjon er det naturlig å se til Skottland. For Skottland, med byen Motherwell i spissen, er i front når det gjelder «dementia friendly communities» – eller «demensvennlige samfunn» som det nok best oversettes til.

Der er hele lokalsamfunn med på å skape så demensvennlige miljøer som mulig. Både foreninger, klubber, lag og handelsstanden stiller opp på hver sin måte for bedre å ta vare på mennesker med demens.

– De har gjort en veldig spennende jobb for å tilrettelegge samfunnet for personer med demens, sier ordfører i Moss, Tage Pettersen, som har besøkt den skotske byen.

Handlehjelp og minneklubber

Mosseordfører Tage Pettersen på besøk på brannstasjonen i Motherwell

Mosseordfører Tage Pettersen på besøk på brannstasjonen i Motherwell.

Foto: TV-aksjonen / NRK

Industribyen Moss i Østfold har mange likhetstrekk med Motherwell. Begge byene har en sterk industriarv. De ligger begge cirka seks mil fra hovedstaden, og har omtrent tretti tusen innbyggere. Og mens Motherwell fortsatt har et fotballag i toppsjiktet, så har jo også Moss en sterk fotballhistorie.

Mosseordfører Tage Pettersen vil gjerne lære av skottene.

– Våre kommuner er veldig like på mange måter. Jeg ønsker å kopiere noe av det de har gjort, så vi kan bruke det i Moss. Det skal vi gjøre ved å engasjere frivillige og næringslivet på samme måte som de har gjort i Motherwell, sier Pettersen.

I Motherwell får for eksempel dama med Alzheimer hjelp på handleturen av butikkens ansatte. Når alarmen går hos brannvesenet, får de beskjed om det er hjemme hos noen med demens. Fotballklubben har egne samlinger der folk med demens kan komme sammen og snakke om fotball.

Lover tre ting

En fullpakket dag i Motherwell fikk mosseordfører Tage Pettersen til å love tre ting:

  • Han skal starte minneklubber sammen med fotballklubbene i byen
  • Han skal kontakte brannvesenet for at de skal jobbe mer forebyggende
  • Han skal samarbeide med handelsstanden og næringslivet for å lære opp de ansatte.

I tillegg lovet han at Moss skal bli Norges mest demensvennlige by – i løpet av seks måneder!

Dette passer godt inn med det pengene fra TV-aksjonen skal gå til. Foruten forskning og organisering av frivillig arbeid skal pengene brukes på nettopp informasjon- og opplæring, for å bedre livskvaliteten til mennesker med demens.

Derfor vil Nasjonalforeningen for folkehelsen gjerne bruke Moss som en eksempelkommune i deres arbeid for å få flere kommuner og byer til å bli demensvennlige!

Årets TV-aksjon går til Nasjonalforeningen for folkehelsen. Søndag 20. oktober samler hele Norge inn penger til arbeidet deres med demens.