Hopp til innhold

– Vi tetter smutthull i loven

Det skal bli slutt på at foreldre lovlig kan bortføre barna til utlandet etter at Barnevernet har gjort akuttvedtak, sier Ulf Leirstein i Stortingets justiskomité.

Ulf Leirstein i studio

Alt tyder på at en innstramming her blir vedtatt på Stortinget, sier Ulf Leirstein.

Foto: Pétur Nielsson / NRK

Torsdag tok et foreldrepar med seg sine biologiske barn på fem og 11 år med seg til Danmark fra Moss. Det førte til en omfattende, nordisk politiaksjon, som endte med at politiet på Fyn i Danmark pågrep de to og barna uten dramatikk.

Ikke bortført likevel

Politiet i Østfold utstedte en arrestordre på de to, og fulgte opp med en begjæring om utlevering. I går måtte politiet sende kontrabeskjed til sine danske kolleger.

Ifølge norsk lov hadde foreldrene fortsatt omsorgsretten for barna, på tross av akuttvedtaket om barnevernstiltak. Altså ble barna ikke bortført, men hentet av sine biologiske foreldre.

Det er dette smutthullet som nå skal tettes, sier Ulf Leirstein (Frp) i Stortingets justiskomité. Justisdepartementet jobber med et lovendringsforslag, som kan tre i kraft på nyåret, bekrefter han.

Skal tette smutthullene

– Regjeringen har jobbet systematisk med hull i lovverket som gjelder det som på fagspråket kalles barnebortføringer. Selv om du har et akuttvedtak fra Barnevernet mot deg, kan du i dag likevel ta barnet med deg og reise til utlandet. Det er jo ikke lovens intensjon. Så det er naturlig at vi rydder opp i dette, og nå ligger lovendringen til behandling i Justiskomitéen.

Bredt politisk flertall

Dette blir stortingsbehandlet før jul, og trer i kraft som lov etter nyttår, sier Leirstein.

– Alt tyder på at dette er enstemmig. Vi må huske at hvis folk har fått et akuttmottak mot seg fra Barnevernet, så kan det være en fare for barnet.

– Jeg tror alle ble sjokkerte da de hørte at disse to barna var kidnappet. Nå viste det seg at det var de biologiske foreldrene som har hentet dem. Men jeg tenker at barna måtte ha opplevd dette som traumatisk, og det syns jeg er synd. Barna er det kjæreste vi har.