– Vi må snakke om dem som mennesker

Lindis Hurum gikk fra å lage TV-programmet «Vil du bli Millionær» til å stå midt oppi de verste krisene verden har sett. Hun skremmes av hvordan flyktningdebatten har utviklet seg.

Lindis Hurum

- Vi må snakke om flyktningene som mennesker, sier Lindis Hurum.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Det blir litt late morgener i jula, sier Lindis Hurum.

I juleferien kobler hun av fra gråt, dødsfrykt og intense inntrykk.

Lindis Hurum har vært i Liberia mens ebolaen herjet, på Haiti etter at jordskjelvet hadde gjort 1,5 millioner mennesker husløse, og denne sommeren og høsten har hun tilbrakt hundrevis av timer på en redningsbåt i Middelhavet.

– Det er høydramatisk akkurat i redningsøyeblikket. Det er vanskelig å forklare hvor intenst det er. Jeg har kommet så ekstremt nært de sterkeste følelsene et menneske kan ha. På få minutter går de fra å være i ekstrem dødssangst til å umiddelbart etterpå føle en ekstrem livsglede når de kommer over i vår båt, sier 43-åringen fra Hole.

Les også: – Dette er veldig dramatisk

– Problemet kommer til å øke

Hurum har stått ansikt til ansikt med mange hundre av båtflyktningene som har reist fra krig og sult. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det kom over 30 000 asylsøkere til Norge fra januar til november i år. Hurum har ingen tro på at antall flyktninger vil bli mindre i årene som kommer.

– Det forundrer meg hvordan folk snakker om dette som at det skal gå over. Eller som om dette er noe vi kan velge å la være å ta innover oss. Problemet kommer ikke til å gå over, det kommer bare til å bli større.

Mennesker kommer ikke til å slutte å sette seg i båtene, eller gå gjennom Europa, så lenge deres liv er i fare, er Hurums klare oppfatning.

Skremmes av flyktningdebatten

Hurum er bekymret over måten både norske politikere og nordmenn snakker om flyktningene på.

– Jeg blir redd av hvordan dette snakkes om og debatteres. Vi må sette dette i riktig perspektiv. Ja, dette er en kjempeutfordring for Norge, men vi må snakke om dem som mennesker, som folk som trenger hjelp.

– Vi må prøve å se enkeltmennesket, og ikke snakke om dem som en sverm, som en bølge. Som om det er vi som har problemene.

Les også: – Vær så snill, ikke send meg tilbake til Libya

Huset brenner

Hurum ble i fjor kåret til årets modigste kvinne av bladet Tara for sin innsats som nødhjelpskoordinator i Leger Uten Grenser. I år er hun kåret til årets ildsjel av bladet KK.

Hurum sammenlikner flyktningkrisen med et brennende hus.

– Når huset brenner, setter vi oss ikke ned og diskuterer brannforskrifter før vi slukker brannen. Vi må greie å gjøre begge deler samtidig. Det er en akutt krise nå, den vi må vi ta oss av, også må vi samtidig se på hvordan vi på lang sikt kan møte dette på en god og verdig måte.

– Har Norge vært for passive?

– Det tok lang tid før det gikk opp for Europa, ikke bare Norge, at dette er en stor utfordring. Å tro at å bygge grensene høyere kommer til å stoppe mennesker som er livredde fra å flykte, det er ekstremt naivt. De menneskene som tror det, mangler et varmt hjerte for dem som spør om hjelp.

Les også: – Like intenst hver gang

Fra TV-produsent til nødhjelpskoordinator

Det var reisen til Senegal i Afrika i 2006 som gjorde at Hurum endret retning. Hun dro ned med et TV-team som produserte artistgalla for bistandsorganisasjonen Plan. Møtet med landet og menneskene gjorde noe med henne. Etter ti år som TV-produsent, gikk hun fra TV-produksjon til nødhjelp. Dét har hun ikke angret på.

– Jeg forandrer perspektiv hver gang jeg reiser ut. Det har en pris. Det er tøffe inntrykk å fordøye. Jeg drar fra familie og venner her hjemme veldig ofte. Men når jeg gjør opp regnestykket, er den positive lista lenger enn den negative, og jeg er veldig glad og takknemlig for at jeg kan gjøre dette. Det har gitt livet mitt tydelig mening.

Hun vet ikke hvor hun skal etter nyttår, det vet hun ofte ikke før noen dager i forveien. Men den usikkerheten kan hun leve med.