Hopp til innhold

– Vi krangler masse

Svein og Egil Nyhus har hver for seg satt sitt preg på både norsk barnelitteratur og avistegninger. Før slåss de, nå bare krangler de. Slikt blir det kreativt dynamitt av.

Svein og Egil Nyhus

Tvillingbrødrene bestemte seg for å satse på tegningen allerede som 19-åringer.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

De er eneggede, kommer opprinnelig fra Tønsberg og jobber begge som illustratører. Mens Egil bor på Jessheim, er Svein bosatt på Tjøme. De har tegnet profesjonelt i 35 år. Nå skal de for første gang ha en utstilling sammen hos Tegnerforbundet i Oslo.

– Vi synes det er gøy å leke og tulle. Finne på ting. Det går igjen i avistegningene og i illustrasjonene mine, sier Egil som er avistegner i Romerikes Blad. I tillegg har han også illustrert alle Kaptein Sabeltann bøkene.

Gikk ned fem kilo under arbeid av barnebok

Svein på sin side har skrevet og illustrert mange barnebøker, en del av dem sammen med kona Gro Dahle. Hans siste prosjekt er en barnebok basert på Ylvis brødrenes suksess "The Fox". Svein gikk totalt inn i den kreative prosessen.

– Jeg gikk ned fem kilo, hundene tisset inne tre ganger. De fikk ikke stellet sitt, og da tisser de. Jeg var helt oppslukt. Det var ganske gøy, innrømmer Svein.

Created by InfoDispatcher

– Det begynte med en e-post fra Bård Ylvisåker, forteller Svein Nyhus som i dette klippet avslører hvordan han jobber når han lager en barnebok.

Krangling og slåssing

Brødrene har et nært forhold og inspirerer hverandre faglig. Enkelte ganger glir samtalene over i ganske heftige diskusjoner.

– Vi krangler ganske masse, men støtter hverandre masse også, sier Egil.

– Før slåss vi ganske mye. Det gjør vi ikke lenger, legger Svein til mens Egil humrer i bakgrunnen.