– Vi i miljøbevegelsen kan ikke ha et vrak på samvittigheten. Ikke i nasjonalparken

Sten Helberg og Jon Amtrup aner ikke hvordan sjarken kunne synke i løpet av få minutter. De håper å få svar når de får hevet den havarerte båten.

Sten Helberg i minuttene før båten sank.

Sten Helberg tror jobben de gjorde med å øse da båten tok inn vann kan ha gjort at redningsskøyta kom frem før båten sank.

Foto: Privat

– Hvis jeg noen gang skal forlise igjen, så er det med han kællen her, sier Sten Helberg og ser på Jon Amtrup med et smil.

– Nei, vi skal ikke forlise en gang til, svarer Amtrup.

Det har gått noen timer siden deres mest dramatiske minutter på sjøen. De var på vei tilbake til land etter å ha ryddet søppel i skjærgården utenfor Hvaler da den 30 fot store sjarken plutselig begynte å ta inn vann.

Mens Helberg og flere av de andre 11 som var om bord begynte å øse ut vannet, ba skipper Amtrup om hjelp via radioen.

Det var i grevens tid.

Sten Helberg og skipper Jon Amtrup

Sten Helberg (t.v.) og Jon Amtrup dagen i miljøstiftelsen Elv og Hav håper å kunne fortsette strandryddingen tross forliset.

Foto: EMIL JOHANSEN / NRK

Reddet på tre minutter

Redningsskøyta Horn Stayer var tilfeldigvis bare et par minutter unna. Da den kom frem til havaristen, gikk det bare et minutt før sjarken sank. En av dem havnet i sjøen, men de fleste kom seg rimelig tørrskodd over på redningsskøyta i sekundene før båten sank.

– Det er norgesrekord i redning, tror jeg. Det var veldig dramatisk, men jeg er stolt av alle som var med, sier Helberg.

De to er prosjektledere i miljøstiftelsen Elv og Hav. Denne dagen hadde de ryddet strendene på øygruppen Tisler syd for Hvaler for de ørsmå plastkulene som er spredt langs kysten.

Søppelet de nettopp hadde plukket ble til alt hell reddet sammen med mannskapet. Men at skuta gikk til bunns innenfor den vernede nasjonalparken, smerter på mer enn en måte.

– Vi i miljøbevegelsen kan ikke ha et vrak på samvittigheten. Ikke i nasjonalparken. Båten skal opp, og da kanskje vi også får svar på hva som er årsaken til at den sank, sier Helberg.

Redningsaksjon ved Lauver

Den 30 fot store båten var ifølge Helberg og Amtrup i god stand. De aner ikke hvorfor den plutselig begynte å ta inn vann.

Foto: Redningsselskapet / Horn Stayer

– Rett på hesten igjen

Fredag har de som ble reddet hatt en samling for å debrife. De har mye å snakke om.

For selv om redningsaksjonen gikk bra og de ifølge Helberg og Amtrup håndterte situasjonen godt, er det enkelte som også er preget.

– Vi var en sammensveiset gjeng før dette, og det har ikke blitt noe mindre. Det var varmt vann og rolig sjø. Sånn sett var alle forhold på vår side. Men det gikk veldig fort da det først skjedde. Jeg er veldig glad for at alle er her i dag, sier han.

– Når skal dere ut på sjøen igjen?

– Jeg skal hente ut to nye båter på mandag. Så skal jeg på sjøen med dattera mi og to venninner etterpå. Så det er rett på hesten igjen, sier Amtrup.