Hopp til innhold

– Vi ble kalt skitne og vantro

Rania Al-Nahi ble trakassert på gata, fordi hun er sjiamuslim.

Al-Nahi

Mens hun jobbet på en stand på Grønland Torg, opplevde Rania Al-Nahi å bli hetset av sunni-muslimer.

Foto: Henriette Mordt / NRK

Sjiamuslimske Rania Al-Nahi jobbet som frivillig på en stand på Grønland Torg, da hun opplevde å bli trakassert av personer som ikke tilhører samme muslimske retning som hun selv.

– Vi delte ut kaker og cupcakes i forbindelse med bursdagen til Fatima, datteren av profeten, med små sitater fra viktige imamer i sjia-islam, forklarer Al-Nahi.

En gruppe sunni- muslimske menn kom bort til standen. Ifølge Al-Nahi begynte de å lire av seg ekle kommentarer og ord.

– De ba andre søstre om å ikke ta imot kaker av oss, fordi vi var skitne og vantro. Jeg fikk vondt i magen. Hvordan kan noen si noe sånt, uten å kjenne til den retningen jeg tror på?

Blir hetset på nett

Even Anderson Langseth

Even Anderson Langseth

Foto: Fouad Acharki / NRK

I ukens Radio Migrapolis møtes sjiamuslim Even Anderson Langseth og forfatter Walid al-Kubaisi, for å snakke hvordan sjiamuslimer i Norge opplever hets fra andre muslimer.

– Det er noe jeg opplever på et personlig nivå i Norge. Det er ikke noe som kommer fra et offisielt hold, fra moskeer eller lærde, men mer fra enkelte muslimer og grupper, forteller Langseth.

– Hva gjør de?

– Det jeg oftest hører er at det å være sjia er det samme som å være vantro.

Ifølge Langseth foregår mye av trakasseringen og hetsingen på internett.

– Små forskjeller i hvordan vi for eksempel ber, blir blåst opp til å være store forskjeller på internett, forklarer han.

Langseth har tidligere jobbet med dialogarbeid på tvers av trosretninger. Han mener den generelle dialogen mellom ulike muslimske grupperinger i Norge er uproblematisk. Men han legger til at det finnes enkelte grupper som nærmest søker konflikt.

– Det er to ting som foregår samtidig. Det er både en fredelig dialog mellom de som ikke søker konflikt, også er det en annen dialog som er mer anstrengt mellom undergrupper innen sjia og sunni-islam. Der er det en aggressiv tone.

– Helt vanlige opplevelser

Walid al-Kubaisi

Walid al-Kubaisi

Foto: Fouad Acharki / NRK

Forfatter og samfunnsdebattant Walid al-Kubaisi mener opplevelsene til Rania Al-Nahi og Even Anderson Langseth er helt vanlig, både blant sjia og sunni-muslimer.

– Grunnen til dette er at vi muslimske innvandrere, vi som utgjør den muslimske minoritet, vi er ikke fra Scandinavia. Vi har kommet fra Midtøsten. Og Midtøsten er sekterismens hjemland, med sekteriske konflikter som har foregått i århundrer. Vi har vokst opp sekteriske gnisning og gjensidige hat. Når vi kommer til Norge så overfører vi vår kultur. Det finnes mange positive sider ved den muslimske kulturen, men det finnes også negative sider, sier al-Kubaisi.

Hør hele praten mellom Walid al-Kubaisi og Even Anderson Langseth i Radio Migrapolis, søndag klokken 13.00 på P2. Opptak av radioprogrammet kan du høre her.