Hopp til innhold

– Ga bankansatte penger for å få lån

35-åringen fra Moss hevdet i retten at han var klar over at bankansatte mottok penger for å gi lån på falske premisser.

Hus brukt i svindel

Her er ett av husene som ble brukt for å lure banker til å utbetale store lån i banksvindelsaken.

Foto: Håvard Wien / NRK

Dette er en av de første sakene som er oppe i retten, i en større banksvindelsak i Østfold.

Les: Spent på straffenivået i banksvindelsaken

I en omfattende politiaksjon i mai i fjor ble seks personer i Østfold pågrepet - siktet for bankbedragerier.

Politiet mener de har forfalsket dokumenter og takster slik at bankene har gitt boliglån som er mye høyere enn verdien av boligen.

Jeg har ikke mange ord å si annet enn at dette har vært en tragedie for meg og min familie. Jeg angrer bittert og vil legge dette bak meg.

Svindelsiktet 35-åring i Moss tingrett

Utbetalte over 100 millioner kroner

Til sammen er et 30-talls personer siktet i banksvindelsaken hvor banker har blitt lurt til å utbetale over 100 millioner kroner.

Blant de siktede er det både en takstmann, bankansatte og flere fra et kosovo-albansk miljø.

Ifølge Moss Avis sa den 35 år gamle mannen, som sto på tiltalebenken fredag, at han var klar over at kjøpekontraktene var fikset med, og at andre hadde betalt bankansatte for å «kjøpe» lån på falske premisser.

35-åringen fra Moss har lagt alle kortene på bordet i saken, og tilstår å ha medvirket. Han har vært med på fire forskjellige huskjøp og salg i Fredrikstad og Sarpsborg.

(Artikkelen fortsetter under video)

Video BANK-BOLIG-280910-OS18-172236-SI_OS.mp4

Mannen erkjente straffskyld:

  • I juli 2007 i Sarpsborg/Lillestrøm medvirket han til å forlede ansatte i Lillestrømbanken til å utbetale lån på 1.900.000 kroner til kjøp av Orebekkveien 2 i Sarpsborg.
  • I juli 2007 i Sarpsborg/Lillestrøm medvirket han til å forlede ansatte i Lillestrømbanken til å utbetale lån på 1.900.000 kroner til kjøp av Trudevangveien 2 på Greåker.
  • I august 2007 i Fredrikstad / Oslo medvirket han til å forlede ansatte i DnB Nor til å utbetale lån på 1.849.500 kroner til kjøp av Sentrumssveien 9 i Fredrikstad.
  • I Januar 2008 i Fredrikstad / Oslo medvirket han til å forlede ansatte i DnB Nor til å utbetale lån på 2.055.000 kroner til kjøp av Greåkerveien 74 i Sarpsborg.

– Jeg har ikke mange ord å si annet enn at dette har vært en tragedie for meg og min familie. Jeg angrer bittert og vil legge dette bak meg, sa den siktede i Moss tingrett fredag.

Nils Vegard

Politiadvokat Nils Vegard.

Foto: Anders Winlund / NRK

Også mannens to brødre er involvert i saken, og disse regnes av påtalemyndigheten for å være hovedmennene blant de siktede.

Omfattende etterforskning

Ifølge politiadvokat i saken, Nils Vegard, har etterforskningen vært svært omfattende og mange personer er blitt avhørt, både i Norge, Sverige og Tyskland

– For meg fremstår ikke sakene som spesielt kompliserte, men de er omfattende, sier han.

Vegard, som aktorerte saken på vegne av statsadvokaten, ba om at mannen dømmes til ett år og seks måneders fengsel.

Mens mannens advokat, Vidar Helgheim, ba om betydelig strafferabatt siden hans klient har tilstaått, og dermed forenklet etterforskningen av sakene for politiet.

Det er ventet dom i saken om to uker.