– Vær forberedt på alt i vinterferien

Det går mot en urolig uke, både værmessig og føremessig på store deler av Østlandet. Vind, sludd og snø gjør at både meteorologen og vegvesenet ber oss være godt forberedte.

Snøstorm på Hemsedalsfjellet

Fol må forberede seg på både kolonnekjøring og stengte fjelloverganger de neste dagene.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

I dag starter vinterferien i flere av landets fylker, og flere av disse har trolig planer om å tilbringe ferien på fjellet.

I så fall er meldingen fra både Statens vegvesen og Meteorologisk institutt at vi må forberede oss på det meste.

– Vanskelig å anbefale noe

Været som er meldt i dagene fremover gjør det vanskelig for Statens vegvesen å forutse noe.

Det vil bli nedbør i form av snø på alle fjellovergangene med varierende intensitet, og også vind både med varierende intensitet og retning. Og da er det vanskelig for oss å gi en sikker prognose for hvilken vei som bør anbefales til hvilken tid, sier Tore Braaten i Statens vegvesen i Buskerud.

Vanskelege køyreforhold.

Statens vegvesen sier at det kan bli vanskelig kjøreforhold på grunn av det urolige været de neste dagene.

Foto: Oddleif Løset / NRK

– Kan endre seg fort i fjellet

Braaten sier at det urolige været gjør føret i fjellet veldig uforutsigbart.

– På fredag ettermiddag så er Hardangervidda steng på grunn av dårlig vær, men dette kan endre seg fort. Temperaturen vil jo også variere en del men det er vinter på fjellet, så det er ingen grunn til å begi seg til fjells uten å ha alt av vinterutstyr i orden.

Braaten mener folk bør ta høyde for at turen over fjellet kan ta tid.

– Så lenge det snør så er det snøføre, og det betyr at det er krevende forhold i fjellet. Folk må være forberedt på at det både kan bli stopp og at det kan bli litt lenge å vente hvis det blir kolonnekjøring. Kanskje må man også kanskje kjøre en annen vei hvis det er veier som i en eller annen periode er stengt.

Tore Braaten

Tore Braaten, seksjonsleder i Statens vegvesen i Buskerud ber folk forberede seg på alt.

Foto: Kjell Wold

Køer i lavlandet

Også i lavlandet kan det meldte været gi utfordringer for bilistene.

– Vi ser jo det at det er ikke store snøfallet som skal til før trafikken går litt tråere, og det er fordi enkelte veier har store trafikkmengder. Det er veldig små forstyrrelser som skal til før trafikken går tregere, for da vil man velge å holde avstand og redusere hastigheten lite grann. Og det virker med en gang på at det bygger seg opp køer.

– Litt av-og-på vær

Vakthavende meteorolog ved meteorologisk institutt, Kristian Gislefoss bekrefter vegvesenets prognoser.

– Det går mot en urolig uke med perioder med nedbør så å si hver dag. Det blir litt sånn av-og-på vær med er lavtrykk som kommer i kø. Nedbøren kommer i form av snø over 500 meters høyde, så fjellet vil jo få et påfyll av snø men det vil jo også gjøre sitt til at snøskredfaren vil øke.

Allerede på lørdag vil været trolig gjøre sin innvirkning på føresituasjonen for bilistene.

Kristian Gislefoss

Vakthavende meteorolog, Kristian Gislefoss sier lavtrykkene kommer i kø.

Foto: Kristin Granbo / NRK

– Nå i første omgang skal det allerede fra natt til lørdag bli litt ruskevær og vind i fjellet, med kuling utsatte steder og snø. Og dette vil skape vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene, og det er særlig på vestsiden av fjellovergangene det vil komme mest nedbør. Jeg ser ikke bort ifra at flere fjelloverganger kan bli berørt.

– Bør passe seg

På søndag kommer trolig den eneste dagen med sol den kommende uken. Men også dette kan by på problemer sier meteorologen.

– Lørdagen blir en dag med varmegrader også et godt stykke inn i landet, ikke bare på kysten. Det blir jo mange steder som vil oppleve lavere temperaturer på søndag som gjør at vannet kan fryse på bakken. Så man bør absolutt passe seg.

Vær forberedt på alt

Braaten i Statens vegvesen sier det beste rådet han kan gi trafikantene i helgen og den kommende uken er å være forberedt på alt.

– Det beste rådet vi kan gi er at folk må, både før de drar på tur og underveis, følge nøye med på både værmeldinger og de veimeldingene vi gir for dette kan endre seg ganske raskt. Så varmt tøy, og mat og drikke er noe vi anbefaler for dem som skal over fjellet.

– Og beregn god tid, det er ingen god løsning å kompensere med å kjøre raskere hvis man kommer kort på tid, fordi det er lett da også ulykkene skjer, sier Braaten.