– Utspekulert utnytting av gratis p-plasser

Ved å flytte bilen noen få centimeter annenhver time innenfor parkeringslomma i Fredrikstad sentrum, kan man stå gratis hele dagen. Misbruket er omfattende, sier kommunen.

Utnytter gratis p-plasser i Fredrikstad

NRK Østfold var vitne til at disse bilene ble flyttet noen centimeter

Foto: Finn Børge Stenbek / NRK

På gratisplassene i J. N. Jacobsens gate ved domkirken i Fredrikstad kan folk som skal på sykehuset, biblioteket eller ta med barna til lekeapparatene i kirkeparken, stå gratis i inntil to timer.

Men her foregår en utstrakt utnytting og misbruk, sier virksomhetsleder for parkering og transport i kommunen, Frode Samuelsen.

– Det er ikke tvil om at selv om det er en tidsbegrensing på to timer, er det veldig mange som misbruker det. De står gjerne hele dagen.

Flyttes noen centimeter

Frode Samuelsen, Fredrikstad kommune

Virksomhetsleder for parkering og transport i Fredrikstad kommune, Frode Samuelsen, sier at de ser misbruk av p-plassene.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik/NRK

Langs veien er det ti-tolv gratis parkeringsplasser som fort blir opptatt.

– Det er gjerne sånn at når man finner en gratisplass, vil man gjerne bruke den så lenge man kan, sier Samuelsen.

NRK Østfold ble nylig vitne til at en sykehusansatt midt i arbeidstiden kom ut med fem bilnøkler for å rokere biler for seg og sine kolleger på gratisplassene. Noe de i tilfelle må gjøre hver andre time arbeidsdagen gjennom.

– Dette er åpenbart et misbruk. Det heter seg at det ikke er nok å flytte bilen noen centimeter. Bilen må faktisk forlate parkeringsplassen for så å bli satt tilbake.

På spørsmål om det virkelig var slik at vedkommende flyttet biler for seg og sine kolleger, svarte den sykehusansatte ja. Han svarte også at han syntes det var en helt grei måte å gjøre det på.

Kommunikasjonsrådgiver ved sykehuset Østfold, Mads Opsahl, skriver i en tekstmelding at sykehuset ikke ønsker å kommentere saken.

– Ufattelig egoistiske

Bilene ble bare flyttet noen centimeter innenfor den samme parkeringslommen. De ble altså ikke rokert.

– Når vi kommer registrerer vi bilen og ser på ventilstillingen på dekket. Hvis tidsreguleringen er to timer, kommer vi tilbake etter to timer. Hvis bilen fortsatt står på samme sted er det juridisk grunnlag for å gi en sanksjon, sier Samuelsen.

Men bilen trenger ikke flyttes langt.

– Det er en høyesterettsdom på ventilens stilling på dekket. Helt teoretisk holder det å flytte den fem-ti centimeter. Det er mange kreative mennesker, og misbruk av gratisplasser er en av utfordringene vi har.

– Jeg mener at folk som utnytter disse plassene er ufattelig egoistiske, sier han videre.

I bakkant av episoden med den sykehusansatte satte kommunen en parkeringsvakt til å vokte plassene i to dager. Resultatet ble en rekke bøter.