– Urimelige bompenger

Begge bilene i garasjen går på strøm. Mens elbilen kjører gratis gjennom bomringen neste år, vil passeringen for den ladbare hybriden koste rundt femti kroner. Det synes NAF blir for galt.

LADBAR: Stadig flere kjøper ladbare hybridbiler, men mange eiere kan få seg en kjedelig overraskelse i bomringen neste år, tror Inger Elisabeth Sagedal i NAF.

– I likhet med elbilen, kan også den ladbare hybriden klare hele jobbreisen på batteriet. Det er helt urimelig at bompengene blir som for en bensinbil, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i Norges Automobil-Forbund (NAF).

Salget av ladbare hybridbiler er tredoblet på ett år og nærmer seg elbilene. Så langt i år er det solgt 13.965 ladbare hybrider, mot 4.625 på samme tid i fjor.

Biltypen går både på strøm og bensin. Flere av modellene skal kunne kjøre 40–50 km elektrisk før bensinmotoren kobles inn.

Ingen avslag i bomringen

Neste år skrus bomsatsene kraftig opp i bomringen rundt Oslo. Det skal koste ekstra å kjøre i rushtida, samtidig som bompengene skal graderes etter bilenes utslipp, der dieselbil-eierne må betale aller mest. De ladbare hybridene havner i klasse med bensinbilene.

  • Dieselbil 48 kr (58 i rushtida)
  • Bensinbil 43 kr (53 i rushtida)
  • Nullutslippsbiler 0 kr (10 kr i rushtida).

– Slag i trynet

– Familier kjøper ladbare hybrider fordi det lønner seg, og fordi det er et miljøvalg. Da blir det et slag i trynet å få vite at det blir samme pris som bensinbil i bomringen, sier Inger Elisabeth Sagedal i NAF.

Men politikerne som før sommeren ble enige om Oslopakke 3-avtalen, synes ikke biltypen er miljøvennlig nok til å fortjene avslag.

Oslopakke 3-avtale

Miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) til venstre og fylkesordfører i Akershus, Anette Solli (H), til høyre, kranglet mye om Oslopakke 3. Men de er enige om bomtakstene for de ladbare hybridene. I midten veidirektør Terje Moe Gustavsen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Vil belønne nullutslipp

– Skal vi nå utslippsmålene våre, må vi ha en utslippsfri bilpark. Derfor bør de største fordelene i bomringen forbeholdes de utslippsfrie bilene, sier Miljø- og samferdselsbyråd i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg (MDG).

– Det er nullutslippsbiler vi ønsker, istemmer Høyres fylkesordfører i Akershus, Anette Solli.

Hun viser til at flere av de ladbare hybridene er store biler som slett ikke er miljøvennlige når batteriet er brukt opp. Batterikapasiteten er også lav på flere modeller. Det er også vanskelig å vite om de går på strøm eller bensin.

NAF synes hovedstadspolitikerne er for strenge.

– I hverdagsreisen kjører man elektrisk. Selvsagt lader man bilen. Derfor bør den ladbare hybriden regnes som elektrisk bil i byen, fastholder Sagedal.