Mener den tiltalte er strafferettslig tilregnelig

Sakkyndige mener at 26-åringen som er tiltalt for drapet på Arshad Tofiq Mohammed Taher er strafferettslig tilregnelig.

Trøskendrapet

Arshad Tofiq Mohammad Taher (30) ble funnet drept ved Trøsken bru i starten av juni.

Foto: Sebastian Nordli/NRK/Politiet

Rettssaken etter drapet fortsatte i Sarpsborg tingrett i dag.

22. mai i fjor ble Arshad Tofiq Mohammed Taher drept i Østre bydel i Sarpsborg. Han ble funnet i Mingevannet i Sarpsborg (en sideelv til Glomma) et par uker senere.

Det er reist tiltale mot to menn etter drapet. En 26 år gammel mann er tiltalt for drapet, mens en 20-åring er tiltalt for å ha motarbeidet politiets etterforskning. Rettssaken mot de to begynte i Sarpsborg tingrett i går.

De rettsoppnevnte sakkyndige mener den hovedtiltalte i Trøskendrapet er strafferettslig tilregnelig. Det fortalte Gunnar Johannessen, lege med spesialitet på voksen psykiatri, som er en av de to oppnevnte sakkyndige i saken.

Var livredd for hovedtiltalte

Den 20 år gamle medtiltalte fortsatte sin forklaring i Sarpsborg tingrett i dag. Han fortalte at han var livredd den 26 år gamle hovedtiltalte i Trøskendrapet.

– Han var veldig annerledes når han var rusa: stresset og med et intenst blikk, sa 20-åringen i retten. – Et par ganger i måneden før drapet var hovedtiltalte aggressiv når han var rusa.

20-åringen fortalte at hovedtiltalte var veldig rolig når han var edru. Selv beskrev han seg selv som angstfylt.

– Jeg er ikke noe tøff. Jeg har vært redd gjennom hele livet, sa han med skjelvende stemme og var nesten på gråten.

Følte seg tvunget

20-åringen er tiltalt for å hindret politiets arbeide, blant annet for å skjult ting. Han erkjenner ikke straffskyld for dette og forklaringen bærer preg av han har følt seg tvunget til å hjelpe den hovedtiltalte etter drapet.

– Jeg turte ikke å gjøre noe annet enn det jeg fikk beskjed om, sa 20-åringen i retten.

Han forklarte at kjæresten hans og hennes venninne var til stede i leiligheten da den hovedtiltalte kom etter drapet den 22. mai.

20-åringen sa han ville ha 26-åringen ut av leiligheten så fort som mulig og at han tok en dusj før de begge gikk ut til 20-åringens bil.

– Jeg tenkte at jeg måtte gjøre som jeg fikk beskjed om.

Fremme ved boligkonteineren tar 26-åringen en bag ut fra badet. 20-åringen forklarer at han slet med å bære den ut til bilen.

Etter det hevder han at han ikke har hatt noe med bagen å gjøre. 20-åringen kjørte bilen videre, en kjøretur som til slutt ender ved Trøskenbrua.

Tøft i tiden etter drapet

Tiden etter dette beskriver 20-åringen som tøff. Han mistet blant annet bostedet sitt.

Så ble han pågrepet av politiet og 20-åringen beskrev det som brutalt for ham.
Tiden i isolasjon på varetektscelle skal han ha opplevd som et helvete og han brøt sammen da han forklarte seg om hvordan han opplevde avhørene med politiet.

20-åringen var først siktet for medvirkning til drap, men denne delen av siktelsen ble henlagt da tiltalene var klare.