Hopp til innhold

– Trist, men ikke overraskende

Det er ikke overraskende at nok en pasient er smittet med legionella på Radiumhospitalet i Oslo, mener Arthur Buchardt i Radiumhospitalets venner.

RADIUMHOSPITALET

Styreleder i Radiumhospitalets venner Arthur Buchard, sier det trolig vil dukke opp flere tilfeller av legionellasmitte ved Radiumhospitalet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Det ble onsdag kjent at ytterligere en pasient er konstatert smittet med legionella ved Radiumhospitalet i Oslo.

Tidligere i år ble to pasienter ved Radiumhospitalet smittet av legionella. Den ene ble frisk etter behandling, den andre pasienten døde av sykdommen.

– Det er trist, men det er ikke overraskende og det kommer sikkert til å bli flere tilfeller, sier Arthur Buchardt som er styreleder i Radiumhospitalets venner.

Totalt fem personer det siste året blitt smittet av legionella ved sykehuset.

Tilstanden til den siste som er smittet er alvorlig, men personen skal være på bedringens vei.

– Kritikkverdig

Arthur Buchardt mener sykehuset, som Norges fremste kompetansesenter for kreftforskning og kreftbehandling, er blitt nedprioritert av myndighetene.

– Det som er trist og tragisk er at myndigheten nå i årevis har latt Radiumhospitalet seile sin egen sjø. Det er tekniske og bygningsmessige forhold som er helt forferdelige, sier Buchardt.

Styrelederen har også selv vært pasient ved Radiumhospitalet.

– De ansatte kan det de holder på med, men forholdene de er arbeider under er kritikkverdig. Forfallet har bare fortsatt siden jeg var pasient.

Skjerper rutinene

Egil Lingaas

Smittevernlege Egil Lingaas.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

I forbindelse med de første to tilfellene av legionellasmitte ble det montert filter på dusjer og flere vannkraner på sykehuset. Men ikke alle vasker fikk montert slike filtere.

Nå innrømmer sykehuset at det ikke var godt nok og skjerper rutinene ytterligere.

– Vi gjør to ting; det ene er at vi setter på legionellafiltere på absolutt alle vasker og dusjer, i tillegg så tilsetter vi et spesielt desinfeksjonsmiddel i vannet, sier leder ved smittevernavdelingen ved Oslo universitetssykehus, Egil Lingaas, til NRK.

Filtrene som skal hindre at pasientene blir smittet, må byttes ut en gang i måneden.

Har ikke hatt månedlige kontroller

Marit Bjørg Andersen

Professor i hygiene og smittevern, Bjørg Marit Andersen.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Det er gamle rør som trolig er årsaken til legionellasmitten. Ifølge sykehuset, har temperaturen på Radiumhospitalets vannforsyning vært for lav over en periode.

Som NRK fortalte denne uka har Oslo Universitetssykehus et stort vedlikeholdsetterslep.

Tidligere avdelingsoverlege ved hygiene på OUS tror dette kan være årsaken til legionellatilfellene.

– Det går utover alt, ikke minst renhold. Og når vi vet det, så vet vi også at innsparinger på for eksempel kontroll av vann og vannkvalitet kan svikte, sier professor i hygiene og smittevern, Bjørg Marit Andersen.

Egil Lingaas inrømmer at de ikke har hatt månedlige kontroller, fordi de mente tiltakene var så gode at stikkprøver var tilstrekkelig.

– Jeg er delvis enig i at vi ikke har hatt full oversikt, og det er derfor vi har jobbet med en vannsikkerhetsplan for hele Oslo universitetssykehus. Det er vi i gang med, men det tar relativt lang tid.

Created by InfoDispatcher

Fagfolk mener vedklikeholdsetterslepet på sykehuset kan være grunnen til legionellautbruddene.