Hopp til innhold

– Tooji har brutt avtalen med Frogner kirke

– I videoen er det en elskovsscene som er langt utover det som er beskrevet i det prosjektet menighetsrådet fikk.

Bilde fra Toojis nye video inne i Frogner kirke

Bilde fra Toojis nye musikkvideo som er spilt inn inne i Frogner kirke. Artisten har selv regi på videoen, som ble lansert samme dag som Tooji sto frem som homofil.

Foto: Knut Joner

Artisten Tooji, som blant annet har representert Norge i Melodi Grand Prix og vært programleder for MGPjr i NRK, lanserte i dag en ny musikkvideo.

En video med intime og avkledde scener foran alteret i Frogner kirke i Oslo.

Ikke akkurat det Frogner menighet hadde sett for seg da de sa ja til å leie ut kirken til innspillingen av en musikkvideo.

– Vår hensikt var å bidra til den viktige debatten om homofile med religiøs bakgrunn og tro, sier menighetsrådsleder Tellef Raustøl til NRK.

– De har ikke holdt avtalen

Tellef Raustøl

– Når vi leier ut kirken er det et tillitsforhold, og det de har gjort er et brudd på tilliten, sier Tellef Raustøl i Frogner menighetsråd

Foto: Privat

Raustøl sier de ble invitert til et kunstprosjekt med to nakne menn i en omfavnelse.

– Scenen skulle være poetisk og symbolsk. Vi skulle få se et førsteutkast og det ferdige resultat slik at vi ikke skulle støte noen.

Men slik gikk det ikke?

– Nei slik gikk det ikke. I videoen er det en elskovsscene som er langt utover det som er beskrevet i det prosjektet menighetsrådet fikk seg forelagt.

I ettertid ba de om at scenen i sin helhet ble fjernet, noe som ikke er gjort.

– Hva tenker du om det?

– De har ikke holdt avtalen sin. Vi tror at det som skjer nå kan provosere mange, og vi er redd for at denne provokasjonen kan ødelegge for den saken vi står sammen om, nemlig at homofil og lesbisk kjærlighet blir velsignet av kirken.

Avviser avtalebrudd

Tooji

– Da kirken delvis driftes av staten, med statsansatte og offentlig eiendom er det nødvendig at staten stiller krav om at ingen mennesker skal bli diskriminert, mener Tooji.

Foto: Håvard Lior / NRK

Tooji avviser at de har brutt noen avtale, og mener at kirken i ettertid har fått kalde føtter.

– Vi har vært åpne i dialogen med kirken om uttrykket vårt og budskapet vi vil formidle. Innspillingene av alle scenene har vært åpne for tilsyn, og det hele har blitt gjort i et kirkerom med overvåkningskameraer, skriver artisten til NRK.

Han mener dette er et kunstnerisk uttrykk som er nødvendig for å påpeke problematikken med diskriminering på grunn av legning.

Biskopen reagerer

– For meg er det et veldig stort overtramp over hva kirken skal brukes til. Vi hadde intensjoner om å vise nakenhet på en symbolsk og kreativ måte, men ikke slik det nå er framstilt, sier Raustøl.

Oslo Bispedømmeråd er sterkt kritisk til det som har foregått i kirken.

«Kirkerommet skal aldri benyttes som visuell kulisse for seksuelle scener i en kommersiell produksjon. En tilsvarende scene mellom mann og kvinne ville vært like uakseptabel» skriver Oslo-biskop Ole Christian Kvarme i en presseuttalelse.

Frogner kirke

Frogner kirke i Oslo ble brukt til å spille inn musikkvideo til sangen The Father Project med artisten Tooji.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX