Hopp til innhold

– Terror har liten innvirkning på partivalg

Kun én av ti østfoldinger sier de lar terrorangrepene i Norge prege hvem de skal stemme på i årets valg. – Overraskende få, sier lokaldemokrati-forsker Geir Conrad Tufte ved Høyskolen i Østfold.

Kommunevalget 2011

Overraskende få østfoldinger lar seg påvirke av terrorangrepene i juli foran høstens valg, ifølge lokaldemokratiforsker Geir Conrad Tufte.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Overraskende få østfoldinger lar seg påvirke av terrorangrepene i juli foran høstens valg. Det sier lokaldemokrati-forsker Geir Conrad Tufte ved høyskolen i Østfold.

LES OGSÅ:

Én av ti påvirket

En undersøkelse som Sentio Research har gjort for NRK Østfold i Moss og Fredrikstad, viser at terroren påvirker bare én av ti velgere i Østfold i valget av parti. Tufte hadde i utgangspunktet ventet at flere skulle la seg påvirke av det som har hendt.

– Østfold er et av de fylkene som er hardest rammet, og har mange direkte berørte. Jeg ville trodd det var flere i vårt lille fylke, sier Tufte til NRK.no.

LES OGSÅ: Dette er de drepte østfoldingene

500 personer i Moss og 500 i Fredrikstad er spurt i undersøkelsen som Senito har gjort. Lokaldemokrati-forskeren mener likevel at det er positivt at det ikke er flere.

– Det betyr at ni av ti stemmer utfra sin vurdering av partiprogrammer og personer til valg. Sånn sett kan man vel si at det er positivt, påpeker han.

(Artikkelen fortsetter under)

Fakkeltog i Fredrikstad

Fakkeltog i Fredrikstad samlet mange for å minne terrorofrene, men østfoldingene lar ikke terroren prege valget av politisk parti.

Foto: Vigdis Eliassen / NRK

Politisk aktive unge

Samtidig viser undersøkelsen at mange flere, omlag 18 % av ungdom under 30 år, lar seg påvirke av terroren når de skal avgjøre hvilket parti de skal stemme på.

– Når jeg ser det i sammenheng med andre tendenser jeg har registrert i etterkant av terrorsaken, føyer dette seg inn i bildet av mer politisk aktiv ungdom, sier forskeren.

LES OGSÅ:

Han mener undersøkelsene i Fredrikstad og Moss gir et godt signal om at de unge nå er motivert for å bruke stemmeretten sitt.

– Dette er svært positivt sett fra et demokratiperspektiv, sier Tufte.