Hopp til innhold

– Tegning er viktigere enn noengang

Hos Avistegnernes hus strømmer det inn med tegninger etter terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo, som kostet 12 mennesker livet.

Avistegner Egil Nyhus snakker om terrorangrepet i Paris

SPONTAN UTSTILLING: Den norske avistegneren Egil Nyhus vil bidra til utstillingen som nå planlegges i Drøbak.

– Ofte så tenker jeg at det jeg driver med er helt uviktig. Betyr det egentlig noe? Ja, det gjør faktisk det. Noen i samme yrke som meg blir faktisk drept for jobben de gjør, sier den norske avistegneren Egil Nyhus.

Nyhus (52) har siden 1987 vært fast tegner i Romerikes Blad. Nå mener han det er viktigere enn noen gang at karikaturtegnere tar pennen fatt.

– Som en støtte til ytringsfriheten og dem som blir truet er det viktigere enn noen gang.

Lager støtte-utstilling

Vigdis Wolden

HOLDER ÅPENT: Vigdis Wolden ved Avistegnernes hus i Drøbak.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

Og denne støtten fra flere avistegnere resulterer nå i en spontan utstilling på Avistegnernes hus.

– En av tegningene vi har fått inn viser en vei fylt av blod, med Eiffeltårnet i bakgrunnen. Felles for tegningene vi i dag har fått tilsendt er situasjonen i Paris, sier utstillingsansvarlig Vigdis Wolden ved Avistegnernes hus.

Til sammen har hun fått inn flere tegninger fra sju ulike tegnere.

Avistegnernes hus ligger i Drøbak i Akershus, og er verdens første Friby for forfulgte avistegnere. Normalt holder de stengt i januar, men nå har de bestemt seg for å stille ut tegningene de har fått tilsendt.

– Vi vil holde åpent tre helger i januar, der vi vil stille ut alle tegningene. I tillegg vurderer vi å stille ut tegninger som Charlie Hebdo tidligere har trykket.

Arifur Rehman

FORFULGT TEGNER: Arifur Rehman kom til Drøbak som forfulgt tegner fra Bangladesh i 2010. Han har status som kvoteflyktning, med bolig og arbeidssted i Drøbak. Her viser han frem to tegninger han har laget til støtte-utstillingen.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

Det franske magasinet ble angrepet mens de planla et spesialnummer om islam. Ukebladet har tidligere vekket reaksjoner ved å publisere Muhammed-karikaturer, og ble angrepet i 2011.

– Vi er ikke redde for å bli truet fordi vi stiller ut kontroversielle tegninger, sier Volden til NRK.

Vil bidra

Egil Nyhus er blant dem som vil bidra til utstillingen.

– Jeg vil helt klart bidra med en tegning om temaet. Uten at jeg vet helt hvordan den vil bli. Det viktigste er å vise at vi støtter andre karikaturtegnere. Vi må ikke la oss skremme til stillhet i frykt for å bli drept, sier Nyhus.