– Synshemmede diskrimineres på bussen

Billettsystemet til Østfold kollektivtrafikk fører til at synshemmede blir diskriminert, mener Blindeforbundet i Østfold.

Busskort smarttelefon

BILLIGERE MED APP: Når rabatten blir avhengig av en teknologiplattform som svaksynte ikke kan bruke, er det diskriminerende, mener Blindeforbundet.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Østfold Kollektivtrafikk har innført et billettsystem som gjør det absolutt billigst å kjøpe billetten via en applikasjon på en smarttelefon.

– De som ikke greier å bruke smarttelefon må i enkelte tilfeller betale dobbelt så høy billettpris som andre, sier Andreas Poppe daglig leder i Blindeforbundet i Østfold.

En fersk spørreundersøkelse gjort for Norges Blindeforbund viser at ingen synshemmede over 60 år kjøper billetter via mobilapp fordi dette blir for vanskelig.

– Man må kunne lage en ordning som gjør at også synshemmede kan få rabatt, ellers er det diskriminerende, mener Poppe.

Han viser til NSB som har en ordning der man slipper ekstra gebyr hvis man kan bevise at man er synshemmet.

– En tilsvarende ordning burde Østfold Kollektivtrafikk innføre. De som kan bevise at de er synshemmet bør kunne få billett like billig som andre, selv om de betaler med kontanter, sier Poppe.

Buss

Bussturen kan i enkelte tilfeller bli dobbelt så dyr for dem som ikke vil eller kan betale via smarttelefonen.

Foto: Rainer Prang / NRK

På sikt

Østfold kollektivtrafikk (ØKT) eies av Østfold fylkeskommune. Leder i

Olav Moe

BYR PÅ KAFFE: Samferdselsleder Olav Moe (KrF) i fylkeskommunen mener ØKT og Blindeforbundet kan møtes og fine løsninger.

Foto: Heidi Gomnæs/NRK

samferdselskomiteen Olav Moe sier at mobilbillett nettopp er innført og at han vil se hvordan det fungerer litt lenger før det blir endringer, men han er åpen for å diskutere ordninger med Blindeforbundet.

– Det kan være en av flere ting å diskutere med Blindeforbundet. Jeg tenker at vi i fellesskap kan finne alternative og gode løsninger de kan være fornøyde med.