– Sykepleiere livnærer seg på dårlig selvbilde

– Det er misbruk av offentlige ressurser å utdanne sykepleiere til å tjene penger på å endre unges utseende, mener sykepleier Tanja Vatnås.

Sykepleier debatt, sprøyte til fillers

MINDRE FOKUS: Kosmetisk dermatologiske sykepleiere kan blant annet utføre kosmetiske inngrep som å fylle lepper med Restylane. Det er allikevel ikke hovedfokuset, poengterer kosmetisk dermatologisk sykepleier, Oda Wam Hansen.

Foto: Christina Oppelstrup Juelsen / NRK

På sykehuset i Drammen jobber Vatnås med syke mennesker hver dag.

Sykepleier Tanja Vatnås

BØR JOBBE PÅ TRADISJONELLE STEDER: Sykepleier ved Drammen sykehus, Tanja Vatnås, mener at sykepleiere bør jobbe pasientrettet på tradisjonelle steder som blant annet sykehus, kommunehelsetjeneste og legevakt.

Foto: Christina Oppelstrup Juelsen / NRK

Hun mener det er der sykepleierne trengs mest, og at det ikke er en sykepleiers jobb å utføre det hun ser på som unødvendige behandlinger på unge mennesker, slik kosmetisk dermatologiske sykepleiere gjør.

– I Norge får vi gratis utdannelse. Da er det feil at det offentlige skal utdanne helsepersonell for at de skal velge å jobbe i en pengestyrt industri som baserer seg på selvbilde, sier hun.

Sykepleierne velger ulike retninger

Vi håper på å utdanne mange sykepleiere som vil bidra der behovet er størst, sier Lise Gladhus.

Hun er leder for institutt på sykepleie- og helsevitenskap ved Universitetet i Sørøst-Norge.

– Hos oss utdanner vi sykepleiere med en generell utdanning. Også er det noen som velger å ta et års videreutdanning for å bli kosmetisk dermatologiske sykepleiere, sier Gladhus.

Kosmetiske sykepleiere

IKKE SOM MÅL Å ENDRE UTSEENDE: Instituttleder for sykepleie- og helsevitenskap ved Universitet i Sørøst-Norge, Lise Gladhus, tror ikke sykepleiere som utdanner seg for å jobbe med kosmetiske behandlinger gjør det for å endre utseende til folk.

Foto: Christina Oppelstrup Juelsen / NRK

Hun mener man må regne med at sykepleiere velger ulike retninger etter endt utdanning.

Det er ikke dermed sagt at de velger dette primært for å endre utseende til folk, sier hun.

Ikke fokus på Botox og «fillers»

Når jeg får tilbakemeldinger på at jeg har hjulpet noen med å løfte deres selvbilde, har jeg gjort en god jobb som sykepleier, mener kosmetisk dermatologisk sykepleier Oda Wam Hansen.

Sykepleier debatt

FOKUSERER PÅ HUD: — Hvis man først og fremst fokuserer på hud, er det mange av dem som kommer hit som velger å gå bort fra at de skal ha «fillers», sier kosmetisk dermatologisk sykepleier, Oda Wam Hansen.

Foto: Christina Oppelstrup Juelsen / NRK

Hun har jobbet og drevet Wam klinikken i Drammen sentrum siden 2015 og har i løpet av et år rundt 1000 kunder.

Vi fokuserer ikke på å fylle folk med Botox og gi de store lepper. De fleste av våre kunder er folk med hudproblemer, sier Wam Hansen.

Hun poengterer at bransjen har startet et eget organ som fokuserer på retningslinjer, regler og etikk.

Samtidig tenker jeg at å ha en kompetanse innenfor det man driver med, er veldig viktig.

– Viktig å ikke dømme

Instituttleder Gladhus er enig i at en god utdannelse er viktig når man skal utføre kosmetiske behandlinger.

Vi håper at vi utdanner kosmetisk dermatologiske sykepleiere som har høy etisk standard og vurderer nøye hva slags behandling som skal utføres.

Hun vet at det er noen som begynner på sykepleiestudiet kun fordi de vil jobbe med hud, men det er helt ålreit, konstaterer hun.

Oda Wam Hansenm kosmetisk sykepleier

ALLE SYKEPLEIERE ER LIKE VIKTIGE: Oda Wam Hansen driver Wam Klinikken i Drammen, og mener jobben hun gjør er like viktig som jobben en sykepleier gjør på sykehuset.

Foto: Christina Oppelstrup Juelsen / NRK

Sykepleier Vatnås er ikke enig.

Det er lange køer av kjempemotiverte mennesker som ønsker å jobbe som sykepleier i de tradisjonelle yrkene. Derfor er det trist at studieplasser blir tatt opp av andre som ikke ønsker det.

Wam Hansen mener folk bør få lov til ta den utdannelsen de selv vil, og at det er viktig og ikke dømme.

Vi bør ha et samfunn hvor sykepleiere deler på ansvaret og samarbeider om et felles mål, sier hun.