Hopp til innhold

– Svømmesommel er typisk Oslo

Doblingen av antall svømmetimer i Oslo-skolen blir ikke innført fullt ut før skoleåret 2016-2017. Typisk Oslo å bruke over to år på dette, sier svømmepresidenten.

Per Rune Eknes

Svømmepresident Per Rune Eknes synes politikerne i Oslo rådhus er flinke til å lage planer, men ikke like flinke til å sette dem ut i livet.

Foto: Olav Juven / NRK

I fjor vår døde en 17-åring etter en stupeulykke på Tøyenbadet. Ulykken skjedde i innspurten av bystyrets behandling av bademeldingen, der de lovte å bygge flere bad og utvide svømmeopplæringen i skolen fra 10 til minimum 20 timer.

Bakgrunnen var blant annet at det står dårlig til med svømmedyktigheten blant Oslo-barn.

Først nå i mars gikk bestillingen fra byrådet til Utdanningsetaten om en plan for dobling av timetallet. Det vil fortsatt gå over et år før styrkingen er innført.

Les også: Han vil tvinge kommunene til å svømmeteste skolebarn
Les også: Mange vil ikke lære seg å svømme

Har bestilt opptrappingsplan

Anniken Hauglie

HAR BEDT OM OPPTRAPPINGSPLAN: Skolebyråd Anniken Hauglie.

Foto: Dina Johnsen / NRK

– Vi har bedt etaten lage en opptrappingsplan som prioriterer elever som ikke kan svømme og at alle sikres de obligatoriske timene innen neste høst, sier skolebyråd Anniken Hauglie.

– Hvorfor tar dette så lang tid?

– Det er det ulike grunner til, men det som er viktig er at vi sørger for obligatoriske timer for alle, svarer Hauglie.

President i Norges svømmeforbund, Per Rune Eknes, er ikke fornøyd.

– Det er så typisk Oslo. Oslo kommune skal alltid utsette ting, sier han.

Svømmepresidenten er mangeårig forkjemper for flere bad og bedre svømmeopplæring i skolen. Han viser til nye statlige kompetansekrav som trolig kommer i høst og der forslaget er at alle fjerdeklassinger skal kunne svømme 200 meter.

– Dette er ikke Oslo i nærheten av, sier Eknes.

– Oslo har hatt all verdens tid, men jeg er redd de skal utsette dette enda lenger. De sier de skal få det til, men det drøyer og det er ikke bra nok, sier Eknes.

Viktig å begynne tidlig

Han sier 20 timer langtfra er nok og at Svømmeforbundets generelle anbefaling er 40 til 45 timer.

– Den motoriske gullalderen starter når barnet er 5 år og varer til 12 år. Jo tidligere en begynner, jo flinkere blir barnet til å svømme, sier Eknes.

– Er det nok bassenger og instruktører til å innføre dette?

– Ja, mye tyder på at vi har det, og i den grad det er en mangel på dette må vi sørge for at vi får det til, svarer skolebyråd Anniken Hauglie.

Les også: Skolene stengt ute fra Røa bad