Hopp til innhold

– Kvinner som stripper er ressurssterke

Ny rapport avliver myten om at kvinner som stripper, er ofre for menneskehandel og tvinges til prostitusjon.

Stripper

De fleste stripperne som jobber i Norge er slett ikke ressurssvake ofre for menneskehandel, slik mange synes å tro, viser ny forskning.

Foto: Colourbox.no (Illustrasjonsfoto).

Kvinner som stripper på klubber i Norge er ressurssterke, tjener godt og blir ikke blir utnyttet. Det kommer fram i en ny rapport fra forskningsstiftelsen Fafo.

Fafo-rapporten avliver dermed myten om at kvinner som stripper, er ofre for menneskehandel og tvinges til prostitusjon.

– Det er så klart mulighet for utnytting i en sånn bransje, men vi har ikke sett tegn på at det foregår i Norge, sier Fafo-forsker May-Len Skilbrei til NRK.

– Det er ingen som har forsket på stripping i Norge tidligere, så vi har ikke hatt noen kunnskap om hva som egentlig foregår. Nå har vi det, og det bør påvirke politikken og debatten på feltet.

Flest strippere fra EU

Kvinnene som er omtalt i rapporten, kommer fra rundt 15 forskjellige land. Noen er norske, men de fleste er EU-borgere.

Skilbrei og en kollega har intervjuet både eiere, dansere og andre ansatte i norske strippeklubber – 30 stykker totalt. De har også fått se kontrakter og regler for å danne seg et bredere inntrykk av hvordan ting foregår.

– Den vanligste stripperen som jobber i Norge er i 20-årene og jobber her i veldig korte perioder. Få av dem har barn.

– De vet at skattenivået her er høyt og passer derfor på ikke å oppholde seg her lenger enn noen få måneder i løpet av et år. Slik betaler de bare 15 prosent skatt, sier Fafo-forskeren.

Bor sammen i flotte leiligheter

May-Len Skilbrei, forsker i Fafo.

– Stripperne skulle ønske nordmenn forsto at stripping ikke er synonymt med sex og prostitusjon, sier Fafo-forsker May-Len Skilbrei.

Foto: Petter Sommer / NRK

– Mange regner Norge som ganske greit å være i. Det er rolig her, vi har forbud mot prostitusjon og det er mindre seksualisert her enn i andre land, sier Skilbrei.

Stripperne snakker seg i mellom om hvor det er best å jobbe, så det er snakk om nettverksrekruttering, utdyper hun.

Kvinnene selv betegner lønna som fra ok til god. De bor sammen i en leilighet som klubben disponerer, leiligheter Skilbrei beskriver som flotte, og som ofte er mye bedre enn hva de ellers ville hatt råd til å leie.

Overfor forskerne beskriver stripperne strippingen som en liten del av jobben. Kvinnene reiser gjerne rundt i Europa og kan jobbe med helt andre ting i andre land.

Blir flaue

– I debatten vi har hatt her i Norge de siste årene, er det mange som har sidestilt stripping med prostitusjon, forklarer Skilbrei som har forsket på prostitusjon i 20 år.

– Og når vi konfronterte kvinnene med denne forestillingen, var det mange som ble flaue over at folk tror at de selger sex, og en del forsøker derfor å skjule at de er strippere i nærmiljøet så godt som mulig.

– Dans er noe annet enn sex. Det skulle de ønske at nordmenn forsto. De møter fordømmelse, og synes stigmaet er støtende, sier Skilbrei.