– Stolt over at familien blir brukt

Mens norske medier preges av en krangel som inkluderer Sylvi Listhaug og Kristoffer Joner, har gutten bak kampanjen vært tett på både skyting og bombing i Kabul.

Aghdas Mousavi

GLAD FOR STØTEN: Aghdas Mousavi har snakket med familien i Afghanistan senest i dag, og sier brødrene er redde.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Sylvi Listhaugs innlegg på Facebook

OPPSTYR: Sylvi Listhaug (Frp) delte et bilde med sitater fra artikkelen i New York Times og skrev at artikkelen viste at norsk innvandringspolitikk ble lagt merke til i utlandet.

Foto: Skjermdump/Facebook

– Jeg er utrolig glad for at noen har tatt opp saken, sier Aghdas Mousavi til NRK.

18-åringen er søsteren til syv år gamle Masoud Mousavi som de siste dagene har spilt en hovedrolle i en Facebook-storm.

Hele familien – unntatt 18 år gamle Aghdas – ble tvangsreturnert fra Norge til Afghanistan i august. Da New York Times omtalte saken, delte innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) saken på Facebook og mente det er bra at Norges strenge returpolitikk blir kjent.

Det fikk blant annet skuespiller og Ap-politiker Kristoffer Joner til å reagere. Han publiserte et innlegg med kritikk av Listhaug, og bidro samtidig til innsamling til organisasjonen NOAS (Norsk organisasjon for asylsøkere). I etterkant har det vist seg at et reklamebyrå står bak kampanjen.

– Tør ikke å gå ut

Masoud Mousavi

SENDT UT: Masoud Mousavi ble hentet av politiet natten før han skulle feire bursdagen sin. Nå kjemper familien en kamp for å komme tilbake til Norge.

Foto: Privat

Aghdas Mousavi sier hun ikke plages av at et reklamebyrå har stått bak kampanjen. I stedet er hun bare glad for at noen kjemper familiens sak.

– Da jeg leste Listhaugs innlegg, så visste jeg ikke hva jeg skulle føle eller hva jeg skulle si. Jeg er kjempeglad for at ikke alle er enige med Listhaug, sier Mousavi.

Tidligere i dag fortalte NRK at familien i Afghanistan går rettens vei for å få opphold i Norge. Rettssaken starter 13. desember.

– Jeg snakket med familien i dag. Det har vært en eksplosjon i Kabul, og fem-seks dager før Listhaug skrev sitt innlegg på Facebook, så opplevde de skyting på en moské. Brødrene mine er veldig redde og tør ikke å gå ut, sier Mousavi.

Er stolt

Italy Rome Film Festival

SKAPER DEBATT: Kristoffer Joners Facebook-innlegg er delt mer enn 50.000 ganger.

Foto: Andrew Medichini / Ap

18-åringen håper oppmerksomheten denne saken gir, kan bidra positivt både for saken til hennes familie og for andre i tilsvarende situasjon.

– Jeg er solt over at saken med familien min har ført til at NOAS får så mye støtte fra det norske folk. Jeg håper det hjelper andre familier så vi får mer støtte, sier hun.

Tirsdag kveld var Listhaug og generalsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS i en debatt i Dagsrevyen. Da ga Listhaug klart uttrykk for at hun mener hele saken bærer preg av å være en svertekampanje.

– Jeg kaller dette et hylekor fordi det nå er en massiv kampanje for å prøve å sverte meg som en kald og kynisk politiker. Men for meg handler dette om å hjelpe flest mulig, sier Listhaug.