Hopp til innhold

Første dag på jobben ble et mareritt

Første dag på jobb ble et krigsaktig mareritt for den unge politibetjenten. Samme med sin kollega kjørte hun inn i Regjeringskvartalet et par minutter etter bomben eksploderte.

Kenneth Andre Tunaal og Iselin Munkelien Haugen

Kenneth Andre Tunaal og Iselin Munkelien Haugen var den første politipatruljen i Regjeringskvartalet 22. juli.

Foto: Lise Merete Olaussen/NRK

Det skulle uansett være en spesiell dag for Iselin Munkelien Haugen den 22. juli i fjor.

For første gang skulle den nyansatte 29 år gamle politibetjenten ved Sentrum politistasjon i Oslo ha vakt i en patruljebil. Sammen med henne var den jevngamle, men likevel litt mer erfarne kollegaen, Kenneth Andre Tunaal.

– Vi gjorde det vi pleier før en vakt. Hadde overleveringsmøte. Så skiftet vi til uniform og hentet utstyret, forteller Haugen.

Sammen med betjent Tunaal gikk hun ned i garasjen ved Sentrum politistasjon og sjekket patruljebilen. Til deres store irritasjon hadde noen parkert dem inne.

– Så vi måtte bruke litt tid på å få flyttet denne andre politibilen, før vi kunne kjøre ut, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video 4f79f2ee-15e6-432a-9f12-80ca3049aa7f.jpg

Trodde det var søppelbilen

De var i patruljebilen på vei ut av kjelleren på Sentrum politistasjon da de hørte et høyt smell.

– Vi så på hverandre og sa; "Hva var det?" Det hørtes nesten ut som noen kastet noe stort i en container, sier Iselin Munkelien Haugen.

Sekunder senere svinger de ut på gaten og ser at alle vinduene på bygningene i Youngsgata er knust. Først tenker de at det kanskje er hærverk, men så svinger de mot Youngstorget.

Varslet flere eksplosjoner

Klokken 15.25 rapporterer de ifølge politiets egen logg om en eksplosjon i Folkets Hus, så melder de om at restauranten Kjøkken og Bar på Youngstorget er sprengt.

– Det kommer en kvinne mot oss. Hun stanser bilen og sier; "Det er en eksplosjon i Regjeringskvartalet. Resepsjonisten er død", forteller Haugen.

De svingte inn mot Einar Gerhardsen plass foran Høyblokka i Regjeringskvartalet. Dermed blir de den første politipatruljen som bekrefter at det har vært en massiv eksplosjon i Regjeringskvartalet kl. 15.29.

– En krigsfilm

Det som møtte dem der har Haugen nesten ikke ord for.

– Det var jo som en krigsfilm, en scene fra en dårlig amerikansk katastrofefilm, som 9/11. Alt sammen samtidig, forteller hun.

Tunaal, som har jobbet i Oslo politiet i fem år, var like lamslått som sin kollega.

– Jeg synes det var kaotisk. I en sånn situasjon forventer alle at politiet skal ha en form for kontroll, men det er ikke så lett på et slikt skadested. Det var mange som trengte hjelp, vi måtte også prøve å få folk unna fordi det var et farlig sted og vi måtte hindre folk i å løpe til for å hjelpe andre, sier Tunaal.

Sikret bygninger

Politibetjentene begynte straks å gjøre jobben sin. Tunaal startet med førstehjelp på en kvinne som lå skadet ved en fontene.

Etter hvert, som mer erfarne politifolk kom til stedet, ble Haugen sendt ned til Youngstorget hvor politiet samlet de skadde og døde.

– Luktene var ganske spesielle. Det luktet brent metal, sier Tunaal.

Iselin Munkelin Haugen

Iselin Munkelin Haugen.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen/NRK

– Og en blanding av eksplosjon, røyk og blod, legger Haugen til.

Hun jobbet i flere timer, før hun igjen ble sendt tilbake til Regjeringskvartalet og var med å sikre bygningene. Det ble en lang natt på jobb for patruljen.

Selv om politiet læres opp på Politihøgskolen til å takle drap, ulykker og katastrofer, var 22. juli en spesiell dag.

Haugen visste at det var en stor mulighet for at en ny bombe kunne eksplodere mens de jobbet i ruinene. Det kom også en rekke falske meldinger om bomber som måtte sjekkes.

Gråt da hun kom hjem

– Jeg tenkte ikke så mye mens vi var i Regjeringskvartalet. Da var konsentrasjonen rettet mot jobben jeg skulle gjøre. Først da jeg kom hjem om kvelden og løftet sønnen min på fanget, kom tårene. Hele dagen hadde jeg gått rundt å vært redd for at en ny bombe skulle gå av og at jeg aldri ville se han igjen, sier Haugen.

Les: Politiet tar beslag i lydloggene | Politiet tar beslag i lydloggene | AUF inviterer til åpen uke på Utøya

Terrordagen har ikke fått Iselin Munkelien Haugen og Kenneth Andre Tunaal til å miste lysten til å være politiet. De føler seg godt ivaretatt av kolleger, selv om Haugen alltid vil huske den første dagen som et mareritt.

– Jeg tenker at hadde det skjedd nå, åtte måneder senere, så kunne jeg kanskje ha vært litt mer forberedt. Det er veldig spesielt at det skjedde første dag på jobb.