Hopp til innhold

– Skyldfordeling ikke viktigst

Støttegruppa for de etterlatte og overlevende fra regjeringskvartalet ser ikke etter syndebukker i 22. juli-kommisjonens rapport.

John Hestenes

Leder av støttegruppa for de etterlatte og overlevende fra regjeringskvartalet John Hestnes ser etter løsninger og ikke syndebukker i 22. juli-kommisjonens rapport.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg har sett frem til den med interesse og spenning. Ut ifra hva både statsminister Stoltenberg og andre har sagt, så skal de snu på hver eneste stein for å finne ut hvorfor det skjedde det som skjedde den 22. juli i fjor, sier leder av støttegruppen for de etterlatte og overlevende fra regjeringskvartalet, John Hestnes til NRK.

Ringte fra flyet

Bomben som gikk av i Regjeringskvartalet ifjor, drepte en kollega av Hestnes og skadet en annen. Han var selv ikke på jobb.

– Akkurat da var jeg på flyet fra Evenes til Oslo etter å ha vært på ferie med minstesønnen min. Jeg fikk beskjed om at noe hadde skjedd i Oslo – fly eller ikke fly – jeg tok telefonen min og ringte. Heldigvis tok kollegaen min som var på jobb telefonen og sa at vi lever og har det bra. Jeg ville ikke forstyrre mer, så jeg la på.

Dermed hadde Hestnes liten oversikt over skadeomfanget i regjeringskvartalet.

– Den flyturen sørover var ikke god, den tok veldig lang tid for meg. Det var et virrvarr i hodet mitt. Jeg tenkte selvfølgelig på kollegaene, på hvem som hadde gått bort, for det hadde jeg ikke fått vite da. Så snart vi landet fikk vi beskjed om at vi skulle bli innkalt. Omtrent to og en halv time etter at det smalt var jeg der.

Vil ha løsninger

Det siste knappe året har Hestnes vært leder og talsperson for støttegruppen for etterlatte og overlevende fra regjeringskvartalet, en gruppe med 130 medlemmer som i dag håper å få svar på en rekke spørsmål.

– Tilbakemeldingene fra medlemmene i støttegruppa er at de håper å finne ut hvorfor kunne dette skje, hvorfor ble ikke gatene sperret når man hadde bedt om dette på forhånd? Vi håper kommisjonen kommer frem til forslag til løsninger for fremtiden slik at dette aldri skjer igjen.

– Sørge for at det ikke skjer igjen

Å finne svar på hvordan det hele kunne skje er viktigere enn å fordele skyld, understreker Hestnes.

– Han som har gjort dette er straffet, dommen faller den 24. Alle vet hvem som har gjort det. Vi er ikke interessert i hvilke personer som kunne sperret gaten eller slike ting, det er systemene vi er ute etter. Hvordan kunne man la det skje, hvorfor hørte man ikke på de som ville ha stengte gater eller bedre kommunikasjon med politiet. Det er ikke personene vi er ute etter, det er systemet. Hvordan kunne dette skje, og sørge for at det aldri skjer igjen.