– Skremmende med altfor fulle folk på bussen

Klokka er 21 en torsdags kveld. På en av bussene i Drammen kommer det på to fulle menn og begynner å støye. Er det greit?

Buss

NETTBUSS DRAMMEN: Passasjerer i Drammen må ofte dele buss med berusede personer.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Ukentlig frakter Brakar fulle personer hjem fra byen, enten i helgen eller som her, en vanlig torsdag. Det kan oppleves ubehagelig for andre passasjerer.

– Det er skremmende og man blir redd. Folk sier mye rart i fylla og det kan bli slåsskamper, sier Rikke Stølan.

Hun venter på bussen på Drammen busstasjon. Flere ganger har hun opplevd berusede passasjerer og mener bussjåførene må ta ansvar og eventuelt nekte dem adgang.

Rikke Stølan

Rikke Stølan og Hanne Paulsen venter på bussen i Drammen.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– Men det er vanskelig å sette en strek, for det blir feil å sette dem av også. Da kommer de seg kanskje ikke hjem, sier Stølan.

– Man må oppføre seg hvis man skal ta bussen. Det er det viktigste, sier Sebastian Resell Knudsen, en annen reisende.

Høylytt diskusjon

Den ene mannen på bussen hjem fra byen nekter å sette seg i setet. Der står sekken hans og flere bæreposer. Bussjåføren sier han må sette seg, men han blir stående. Det er så vidt han ikke ramler når bussen begynner å kjøre.

Det blir en høylytt diskusjon med kameraten om han skal stå eller sitte. Til slutt begynner kameraten å synge i stedet. Høyt. De får bli med bussen dit de skal.

– Må skille på ubehagelig og farlig

Terje Njaastad er avdelingsleder for Nettbuss i Drammen. Han sier at sjåførene deres ser an hver enkelt situasjon.

Terje Njaastad

Terje Njaastad sier de må skille mellom det som er ubehagelig og det som er farlig.

Foto: Nettbuss

– Så lenge de går på bussen selv og betaler for seg, er det helt greit for oss. Vi har ingen promillegrense, men vi skiller på det som er ubehagelig og det som er farlig. Hvis sjåførene opplever noe farlig, ringer de politiet, sier Njaastad.

– Det som er ubehagelig, er noe annet. Det kan være lurest å la en ubehagelig person få sitte på i fem minutter til enn at det eskalerer og vedkommende blir farlig, sier han.

Har retningslinjer

Brakar er ansvarlig for busstilbudet i Drammens-området. Administrerende direktør Terje Sundfjord viser til transportvedtektene.

Terje Sundfjord

Terje Sundfjord, Brakar.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– Vognbetjeningen kan nekte å ta med reisende som er synlig påvirket av rusmidler eller som på annen måte kan bli til ulempe eller ubehag for de øvrige reisende. Reisende som opptrer usømmelig eller som på annen måte sjenerer de øvrige passasjerer, kan vises bort dersom de ikke etterkommer anmodning fra vognbetjeningen, sier han.

Det har hendt at personer har blitt kastet av bussen, men ikke ofte. Nå er julebordsesongen rett rundt hjørnet.

– Jeg føler at sjåførene er godt rustet. Vi kjører mange berusede personer hver uke, og det skjer veldig lite. Jeg tar det som et tegn på at sjåførene håndterer berusede personer på en god måte, sier Terje Njaastad.