– Skaper splid med splitt-og-hersk-utspill

– Det er Jan Bøhler som skaper splid mellom Oslo og resten av landet i saken om å flytte statlige arbeidsplasser fra Oslo, sier Venstre-topp.

André N. Skjelstad

FORLIK: André Skjelstad (V) sammen med Helge Andre Njåstad (Frp) og kommunalminister Jan Tore Sanner (H) under presentasjonen av det nye inntektssystemet for kommunene. Det var i dette forliket Venstre fikk regjeringen med på å lage en plan for utflytting av statlige arbeidsplasser fra Oslo.

Foto: Tore Meek, Meek, Tore / NTB scanpix

– Bøhler blir irritert på det han mener er en splitt-og-hersk-prosess, sier Venstres kommunalpolitiske, talsmann André Skjelstad.

Han viser til Bøhlers kritikk av prosessen rundt utflytting av statlige arbeidsplasser fra Oslo, som Venstre og regjeringen har blitt enige om å lage en plan for. Planen skal legges fram for Stortinget i februar.

– Jeg blir irritert når politikere fra Arbeiderpartiet forsøker å gjøre dette til en kamp mellom Oslo og resten av landet, sier Skjelstad fra Nord-Trøndelag.

– Skal ta Oslo

Jan Bøhler

IRRITERTE: Jan Bøhlers irritasjon gjør André Skjelstad (V) irritert.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Arbeiderpartiet har ingenting imot at nye statlige arbeidsplasser havner utenfor Oslo, men vil ikke flytte de plassene hovedstaden allerede har.

– Når man kommer til Oslo, er det en slags splitt-og-hersk-holdning der man fordeler godbitene rundt i landet, får allianser i mange fylker, gnir seg i hendene og skal liksom ta Oslo.

– At regjeringen legger opp til den holdningen på en så smålig måte denne gangen også, blir jeg innmari irritert på, sa Jan Bøhler til NRK.

– Oslo en fantastisk by

– Det har ingenting med at vi ønsker å ta Oslo, slik Jan Bøhler påstår. Oslo er en fantastisk by; full av kreativitet og skaperkraft, sier André Skjelstad.

– Men vi er også nødt til å si at vi må ha den type kompetanse i hele landet og ikke bare i hovedstadsområdet. Når vi sier at vi vil reversere den stadige sentraliseringen som de Ap-styrte regjeringene har gjort, må det være bra. Da får vi spredt kompetanse i hele landet.

– Arbeiderpartiets holdning burde også gi grunn til bekymring for Senterparti-velgere som ser muligheten i å ta hele landet i bruk, legger Skjelstad til.

– Uforsvarlig og respektløst

Jan Bøhlers utspill kom i forbindelse med at han og Norsk Tjenestemannslag (NTL) kritiserte regjeringen for ikke å ville involvere de ansatte før beslutningen om utflytting er tatt.

– Det er veldig uforsvarlig og respektløst overfor mennesker som har gjort en jobb i årevis og er glad i det de holder på med, sa Bøhler.

Forsvarer regjeringen

Venstre-Skjelstad forsvarer sine forbundsfeller i regjeringen.

– Vi er i et demokrati, og det bør Bøhler fremfor noen vite. Når vi har besluttet hvor arbeidsplassene skal ligge hen, skal vi selvfølgelig følge de reglene som gjelder i et arbeidsliv.

Men ikke på forhånd?

– Nei, ikke på forhånd. Dette er prosesser som må forankres politisk. Det må gjøres politiske vedtak, og så skal selvfølgelig de ansatte bli tatt med i de prosessene som er påkrevd i forhold til dem, sier André Skjelstad.

Regjeringen vil ikke si hvilke statlige virksomheter de vurderer å flagge ut eller hvor mange arbeidsplasser det kan bli snakk om.