– Skal lede den beste turneringen «ever»

Etter nesten 40 år med gode historier husker Frode Kyvåg aller best den om det afrikanske laget som kom 14 dager for tidlig, uten å være påmeldt. Årets Norway Cup er hans siste som sjef.

Norway Cup10-årsjubileum.

'MR NORWAY CUP': Frode Kyvåg (i midten) har vært leder for Norway Cup siden 1976. Her er han i anledning 10-års jubileum for turneringen, i 1982. Sammen med Siv Skåring og Nina Torp (foran). Bak (t.v.) Knut Erik Schønfeldt, Ola Dovran og Torgeir Stensrud delte han ut 16. 000 fotballer på en uke.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

Årets turnering starter allerede til helgen på Ekebergsletta i Oslo. Cupen arrangeres for 43. gang, men for Norway Cup-generalen er det hans siste som sjef.

– Jeg gleder meg til å lede den beste turneringen «ever» og jeg håper vi får en fantastisk uke, sier Frode Kyvåg, som har vært "Mr. Norway Cup" siden 1976.

Men på nesten 40 år er det mye som har forandret seg. Kyvåg mener den største endringen er at det nå kommer spillere fra hele verden for å delta i fotballturneringen.

Cup1982 10-årsjubileum

UNG MANN: Frode Kyvåg 37-år gammel i 1982. Det er samme år som turneringen feiret 10 års jubileum.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

– Vi har nå et mangfold som ikke eksisterte i de første årene. Det at vi nå arrangerer en fredskonferanse for andre året på rad, er en del av denne utviklingen. Det er jeg stolt av, sier Kyvåg.

Uten påmelding og for tidlig

"Mr Norway Cup" har hundrevis av gode historier fra «sletta», men den han husker aller best handler om et fotballag fra Nigeria. Laget ankom 14 dager for tidlig, og skulle i utgangspunktet ikke ha vært der i det hele tatt.

– Laget het Agidigbu, trenerer het Agidigbu, ja alle het Agidigbu. Og alle var født det året det regnet som mest i januar. Det var en selsom opplevelse og skapte selvfølgelig en arbeidsmal for hvordan vi håndterte lignende situasjoner senere.

Resten av turneringen gikk likevel bra for Agidigbu. De kom helt til finalen på Ullevål, men der følte de at dommeren skulle ta fra dem seieren.

– De møtte et lag fra Strømmen som var altfor gode for dem. De tok laget av banen og nektet å spille andre omgang. Det er en opplevelse jeg kommer til å huske så lenge jeg lever.

Frode Kyvåg

TAKKNEMLIG: Treffe hundrevis av lag fra hele verden og møte folk som Pelé, Avelange og Kevin Keagen er blant tingene Kyvåg er mest takknemlig for å ha vært med på gjennom 40 år på Ekebergsletta.

Foto: Sahand Ammari / NRK

Vil egentlig ikke slutte

Det er tre år siden Kyvåg og klubben ble enige om at 2015 skulle være hans siste arrangement.

– Men da min leder begynte å søke etter min etterfølger, kom det reaksjoner fra mine ansatte og sponsorer som spurte om jeg kunne fortsette noen år til.

– Det sa jeg ja til. Men ledelsen ønsket ikke det, så da må det bli sånn, sier Kyvåg.

Men selv om Kyvåg snart fyller 70 år, har han ikke tenkt å pensjonere seg.

– Jeg vil ikke slutte å jobbe, så jeg må finne på noe nytt.

Fra kampen mellom Ulsteinvik Kisa og Dynamo Kosmos ( Sovjet ) på Norway cup i 1989.

Fra kampen mellom Ulsteinvik Kisa og Dynamo Kosmos ( Sovjet ) på Norway cup i 1989.

Klar for årets turnering

Årets turnering er den største han har ledet. Det er første gang over 1600 fotballag er påmeldt.

– Vi ligger bra an nå. Det har mye med været å gjøre, for når det nesten ikke regner i dagene før turneringer da rekker vi å gjøre alt klart. Så jeg er ikke stresset, sier Kyvåg.

Men selv med bare åtte dager igjen som general har han ikke rukket å tenke på hvordan den siste dagen vil bli.

– Så langt har jeg faktisk ikke tenkt enda, så det får jeg ta senere i uken. Men tungt blir det nok.

nc

HEDRET: Frode Kyvåg og Norway Cup vant hedersprisen under Idrettsgallaen i Hamar i 2012. Kyvåg mottok prisen, med Arne Scheie, Egil Drillo Olsen og Børre Rognlien på scenen.

Foto: Varfjell, Fredrik / Scanpix