Hopp til innhold

– Skal det være en gresshoppkake med maurknekk?

FN mener insekter kan være løsningen på hungersnød i verden. I dag fikk Oslo-folk prøve selv, for å se om blant annet sirisser og melbillelarver kan gi mersmak.

De små krypene vi ofte irriterer oss over i hverdagen kan være løsningen på hungersnød i verden, mener FN. I dag fikk Oslo-folk prøve selv, for å se om blant annet sirisser og melbillelarver kan gi mersmak.

GRESSHOPPKAKE: Det som ser ut som en saftig sjokoladekake, har pynt som kanskje får de fleste til å tenke seg om to ganger før man setter tenna i den. På toppen av gresshoppkaka ligger en liten siriss.

– Insekter er fulle av verdifulle næringsstoffer og er rike på både proteiner, vitaminer og aminosyrer. De inneholder like mye B12 som for eksempel laks, sier entomolog Geir Søli ved Naturhistorisk museum til NRK.

Han er en av mange som har tatt turen til Mathallen i Oslo for å opplyse om insekter som en alternativ proteinkilde i fremtiden. Da må vi alle trolig spise insekter for å få bukt med matvarekrisen verden står overfor, mener FN.

Søli mener det ville vært uproblematisk å bytte ut kjøtt og fisk til fordel for insekter.

– Næringsinnholdet i de ulike insektene varierer, men hadde du satt sammen et balansert kosthold basert på dette, tror jeg du ville ha klart deg utmerket, sier entomologen.

Entomolog Geir Søli ved Naturhistorisk museum

POSITIV: – Dette var jo bare godt. Litt knasende, og god på smak, sier entomolog Geir Søli etter å ha smakt på flere insekter.

Foto: Joakim Nyquist / NRK

– Smaker på alt - bare ikke veps!

Mikael Jakobsen skal smake på mat han aldri har smakt før. Blant annet knasende gresshopper, smakfulle larver og sirisskake står på menyen.

Smaker på insekter

SMAKSPRØVER: Mikael Jakobsen er ikke redd for å prøve nye ting, og koser seg med mat han aldri har smakt før.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

– Jeg kommer til å prøve det som er her, så lenge det ikke er veps på menyen, ler Mikael Jakobsen.

– Jeg regner med at mattilsynet hadde vært på plass hvis det var noe galt. Jeg er positiv til fremtidsmaten.

Først ut er et saftig sjokolade- og bananbrød med melbillelarver.

– Veldig godt, sier Jakobsen.

Ingen skadedyr på menyen

– I dag fokuserer vi på insekter som mat. Da har man muligheten til å få folk litt mer nysgjerrig på at det finnes en annen matkilde enn vi er vant til, sier arrangør Siri Kroeze til NRK.

I dag fikk den som turte muligheten til å smake på alt fra knasende gresshopper til smakfulle larver. Smaksprøvene ble servert av Mathallen og Rentokil Skadedyrkontroll.

– Dette er ikke dyr som vi henter når vi er på arbeid. Disse insektene her er produsert kun for mat og kommer fra Nederland, ler arrangør Siri Kroeze som vanligvis jobber for Rentokil Skadedyrkontroll.

Siri Kruse

FORNØYD: Arrangør Siri Kroeze tror insekter på menyen kommer til å bli mer vanlig fremover.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

– Det er snakk om gresshopper, sirisser og melbillelarver i maten. Ikke veggdyr og kakerlakker!

Insekter er fremtiden

– Dette kommer til å bli en viktig proteinkilde i fremtiden. Det er også mye mer miljøvennlig å produsere mat av innsekter enn kjøtt. Vi setter fokus på hva fremtidens mat kan bli, for å klare å dekke det økende behovet i fremtiden, sier Kroeze.

I 2013 foreslo FNs matvareorgan (FAO) i en rapport at verden skulle satse mer på insektoppdrett. Dette vil gi økt produksjon av næring og redusere forurensningen, sto det i rapporten.

I dag er det over 2 milliarder mennesker på verdensbasis som allerede supplerer sitt kosthold med insekter, som er rike på protein og mineraler.

Insektmat

FARGERIKT: Dette er koriander- og chillistekte sirisser med lime og mangosaus.

Foto: Hanna SEFEROWICZ / NRK