Hopp til innhold

– Russelåter er det viktigste talerøret for ungdom

Russelåt-produsent mener at å sensurere grove sangtekster om narkotika og undertrykkelse av kvinner, er å krenke ytringsfriheten til ungdom.

Eirik Bakke i "Lættis Weed"

Eirik Bakke i produsentkollektivet «Lættis Weed» ønsker ikke å sensurere russens eget ønske om grove tekster.

Foto: Charles Erickson

– Russemusikk er i dag det fremste talerøret for russ og videregående elever, sier Eirik Bakke fra produsentkollektiv «Lættis Weed» som har produsert låter for flere russebusser de siste årene.

Han mener at å sensurere grove tekster krenker ytringsfriheten.

– Jeg tenker at de må få lov til å føle akkurat det de har lyst til. Det verste er om disse tankene bare ligger i hodet til folk og at de ikke tør å si det, forklarer Bakke.

Bryr seg ikke om tekst

Russen på St. Hallvard videregående skole tror teksten fort kan forsvinne i den gode stemningen på festen.

Fra venstre Lars Christian Holmen, Mina Simensen og Hanna Moe i tredje klasse på St. Hallvard VGS

Fra venstre Lars Christian Holmen, Mina Simensen og Hanna Moe i tredje klasse på St. Hallvard VGS i Lier.

Foto: Amanda Strand Askeland / NRK

– Jeg tror folk glemmer å tenke på innholdet i sangen. Når den først er fengende er det lett å synge med, selv om veldig mye av teksten er krenkende. Personlig synes jeg ikke noe om det, og tar avstand fra låtene som formidler dårlige holdninger til kvinner og rusmidler, sier Mina Simensen.

– Kunne låtene vært like bra uten disse tekstene?

– Ja, det tror jeg. Russelåtene skal jo ikke handle om kvinnekrenkelse, sier Hanna Moe som sitter i russestyret på St. Hallvard.

Vetle Svendsvoll

Russepresidenten på Drammen Videregående Skole, Vetle Svendsvoll, sier at tekstene kun er ment som humor og at holdningene ikke slik i virkeligheten.

Foto: Privat

Russepresidenten ved Drammen videregående skole kjenner seg ikke igjen i Bakkes beskrivelse av russen, og syntes ikke de fremmer narkotikabruk og kvinneundertrykkelse. Han mener tekstene er ment å være morsomme.

– Det er jo nærmest satirisk. Det er bare ord som rimer og ting som kan settes litt på kanten, sier Vetle Svendsvoll.

– Tenk på 13-åringene som hører på musikken

Håkon Sæterdal fra Drammen startet sin produsentkarriere for bare noen måneder siden under navnet «Tipsy Kid». Han velger å ta avstand fra grove tekster i sine russelåter, men han har merket holdningene. Blant annet på en russekro hvor hele utestedet, både gutter og jenter, ropte «Alle damer er horer!».

Henrik Sæterdal og Håkon Sæterdal

Manager og bror Henrik Sæterdal (til venstre) og Håkon Sæterdal, også kjent som «Tipsy Kid», mener produsentene må ta et ansvar for de mindreårige som hører på russelåtene.

Foto: Amanda Strand Askeland / NRK

– Det var tydeligvis god stemning, sier Håkon Sæterdal som virker overrasket over opplevelsen.

Manager og bror Henrik Sæterdal sier man må huske at det ikke bare er russen som hører sangene.

– Det er også kommende russ helt ned i 13-årsalderen som akkurat har fått Spotify, sier Sæterdal.

Russens ekte holdninger

Når en russebuss bestiller en sang skriver de ofte en stikkordsliste med spesielle slagord eller setninger de vil ha med i sangen.

Sæterdal mener produsenten kan foreslå andre muligheter, men Bakke vil ikke sensurere russen.

– Hvis ungdommene hadde sittet i klassen og sagt til norsklæreren sin «jeg har lyst til å banke dama når jeg kommer hjem og fyre av en joint i helgen» så blir de kastet ut. Russemusikken er deres måte å få de ekte holdningene ut. Selvfølgelig er det bekymringsverdig, men vi kommer ikke til å sensurere det russen mener, sier Bakke, som presiserer at han synes det er viktig å ta debatten.