Hopp til innhold

– Regjeringen foretrekker Alnabru

Rygge får konkurranse fra Skedsmo i Akershus i kampen om å få nytt nasjonalt beredskapssenter.

Rygge Flystasjon

Forsvarets anlegg vil gi gode betingelser for trening og beredskapsarbeid, mener Ingjerd Schou og Per Inge Bjerknes.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

– Regjeringen har en dialog med samferdselsdepartementet for å utvide tomtearealet på Alnabru. Hvis vi får noen større områder tilgjengelig på Alnabru foretrekker vi det alternativet, sa justisminister Anders Anundsen under spørretimen i dag.

Samtidig understreket han at regjeringen ikke bør «låse seg fast» i ett alternativ.

Skedsmo-ordfører Ole Jacob Flæten lanserer Lahaugmoen som et alternativ dersom planene på Alnabru vrakes, skriver VG.

Nå må Østfoldbenken på Stortinget på banen, sier fylkesvaraordfører Per Inge Bjerknes fra Senterpartiet.

– Det som er positivt er at både justisministeren og forsvarsministeren er åpne for å se på andre lokaliseringer enn Alnabru.

Men da er det utrolig viktig at vi i Østfold er på banen, og synliggjør hvilken gevinst landet vil ha av å satse på Rygge, med både de arealene og den beliggenheten man har, sier han.

Har jobbet siden valget

Bjerknes mener at både fylkeskommunen, kommunene og næringslivet må stå sammen i jobben for å få beredskapssenteret til Rygge.

– I tillegg har Østfoldbenken en viktig rolle i dette. Jeg håper at vi kan spille på lag i denne viktige saken, mener Bjerknes.

Ingjerd Schou (H) i Transport- og kommunikasjonskomiteen

Stortingsrepresentant Ingjerd Schou fra Høyre mener Rygge i Østfold er et bedre alternativ enn Lauhaugmoen.

Foto: Christian Nygaard-Monsen/NRK

Leder på Østfoldbenken og stortingsrepresentant fra Høyre, Ingjerd Schou, sier at arbeidet med å få beredskapssenteret til Rygge har pågått siden valget.

– Vi har allerede startet arbeidet opp mot forsvarsministeren. Vi hadde blant annet et møte med henne på Rygge forrige fredag. I tillegg er dette en sak vi har tett kontakt med overfor Justisdepartementet.

Dette berører flere departement, og er en sak der regjeringen samlet må være til stede. Men det betyr også at Østfoldbenken må kjenne sin besøkelsestid.

Hun mener Rygge er et mye bedre alternativ enn Lahaugmoen.

– Vi har det aller beste alternativet i Østfold og på Rygge. Nå er det viktig at man ikke stikker av gårde og finner løsninger andre steder, uten at Rygge er på banen. På Rygge har man arealer og Forsvaret er allerede til stede.

Irene Johansen (Ap) reagerer på at Ingjerd Schou tilsynelatende blander sammen begrepene beredskapssenter og kompetansesenter.

– Her må regjeringspartiene bli enige, snakker de om et øvingssenter for nødetatene på Rygge eller et beredskapssenter for politiet på Alnabru? Ingjerd Schou roter det til når hun starter en konkurranse mellom Rygge og Alnabru. Det er to forskjellige sentre vi snakker om, påpeker hun.

Les også: