Hopp til innhold

– Rammer biblioteket for småpenger

Planene om å leie ut nye Deichmanske hovedbibliotek er absurde, mener Oslos tidligere kulturbyråd. Leieinntektene blir vesentlig lavere enn tidligere antatt.

Nye Deichman 3

FERDIG OM TRE ÅR: Åpningen av nye Deichmann er utsatt en rekke ganger, og planen nå er at biblioteket står ferdig i desember 2019.

Foto: Bård Nafstad / NRK

Hallstein Bjercke

VIL IKKE LEIE UT: Hallstein Bjercke mener at utleieplanene for hovedbiblioteket må stoppes. Her fra det første offisielle spadetaket for Munchmuseet i Bjørvika da han selv var byråd.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Denne rapporten understreker absurditeten i å leie ut arealer som vil gå på bekostning av bibliotekets kjernefunksjoner, sier Hallstein Bjercke (V), som i dag er kulturpolitisk talsmann for partiet i Oslo bystyre.

– Å skulle tjene 12-13 millioner kroner i året på noe som tross alt er en milliardinvestering, er galskap.

– Du tar 40 prosent av bygget og bruker det til noe annet enn det du bygde det for og sitter igjen med småpenger, legger Bjercke til.

Kostnadssprekk

Det var i desember i fjor det nye rødgrønne byrådet besluttet å fortsette byggingen av det nye hovedbiblioteket i Bjørvika, men å leie ut nær 40 prosent av arealet til andre aktører for å bedre økonomien i prosjektet.

Da hadde det gamle byrådet etterlatt seg en kostnadssprekk på drøye 380 millioner kroner.

Byrådsleder Raymond Johansen håpet ifølge Aftenposten å tjene rundt 50 millioner kroner på utleie.

Kultur- og idrettsbygg anslo inntektspotensialet til 26-30 millioner kroner.

Nå er tallet ytterligere nedjustert, til drøyt 17 millioner kroner, inkludert 4,5 millioner kroner fra utleie av serveringsarealer som hele tiden har ligget i kortene. Det siste er forklaringen på at Hallstein Bjercke velger å operere med et enda lavere tall.

– Hverken absurd eller galskap

– For oss er 17 millioner kroner mye, og det er ikke galskap og ikke absurd å tenke økonomi, sier byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap).

byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap)

KUNNE TJENT MER: Byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap), sier at leieinntektene kunne vært høyere, men da hadde det gått ut over bibliotekfunksjonene.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Det kan vi bygge fotballbaner for, det kan vi gi til eldreomsorg, det kan vi prioritere på mange gode måter.

Grunnen til at Oslo kommune nå regner med lavere inntekter, er at de overvurderte kvadratmeterprisen for kontorlokaler selv i Bjørvika.

Dessuten skal deler av lokalene leies ut til kurs, konferanser og midlertidige events i lokaler som også biblioteket skal kunne bruke, og da går prisen ytterligere ned.

– Rammer ikke biblioteket

– Vi får ikke så mye inntekter som vi kunne ønske oss, men det har vært et poeng at det ikke skal gå på bekostning av bibliotekfunksjonene, understreker Geir Lippestad.

– Noe av inntektene kommer fra fast utleie til kontorer og en stor kafé. Men vi kunne ikke ta for mye til fast utleie. For eksempel konferansesenteret kan leies ut når ikke biblioteket bruker det, og da får vi en effektiv bruk av arealene.

Hallstein Bjercke kritiserer også byrådet for ennå ikke å ha greid å fortelle hvem som skal stå for utleien og hvem som skal få leie. Geir Lippestad mener at Bjercke bør gå litt stille i dørene.

– Kommunerevisjonen har kommet med en rapport som sier noe om tidligere byråds håndtering av økonomien i prosjektet. Den er ikke god, konstaterer han.

Nye Deichmann

BYGGEGROP: Tidligere lekkasjer i byggegropa er en av grunnene til kostnadssprekken på nye Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika.

Foto: Bård Nafstad / NRK