Hopp til innhold

– Politiet kaller gjester for apekatter

Tre vekterselskaper mener politiet diskriminerer gjester og ansatte ved utesteder i Oslo.

Vekter (42)

42-åringen frykter å miste bevillingen som vekter dersom han står frem med fullt navn og bilde.

Foto: Robert Ellefsrød / NRK

– Politiet diskriminerer gjestene våre, sier en av vekterne (42) som NRK har snakket med.

Han jobber for flere utesteder i Oslo, og forteller om hvordan han flere ganger har vært vitne til at politiet har kommet med diskriminerende kommentarer. Kommentarer som har vært rettet mot både ansatte og gjester.

– De kommer med kommentarer om at vi har mørkt og dårlig klientell. De har flere ganger kalt gjestene våre for apekatter, sier 42-åringen.

Han ønsker å være anonym fordi han frykter politiet skal ta fra ham vekterbevillingen.

Det kan være en kompisgjeng på fem-seks utlendinger. Selv om de kommer i dress, så blir de oppfattet som gjengmedlemmer av politiet. Da påpeker politiet til oss vektere at «nå har dere en gjeng med utlendinger der inne.»

Anonym vekter (34)

Blir presset til å utestenge

NRK har snakket med tre forskjellige vaktselskaper med ansatte som jobber på rundt 20 utesteder i Oslo. Alle mener at politiet bidrar til utelivsdiskriminering. En 34 år gammel vekter forteller at han også har hørt politiet omtale gjester som apekatter.

– Jeg tror ikke de hadde brukt det ordet om det bare hadde stått hvite i køen, sier 34-åringen.

I tillegg mener han politiet bidrar til at vektere og utestedseiere føler seg presset til å utestenge personer.

– Politiet kan komme med utspill som at «hvis det blir for mange utlendinger på dette stedet så blir det stengt med en gang, for da blir det bråk». Da må vekterne gjøre en kjip jobb med å utestenge utlendinger, sier han.

Også 34-åringens mørkhudede vekterkolleger har fått kommentarer.

– De kan for eksempel si: «Jeg trodde du hadde reist hjem til hjemlandet ditt».

Vekter

Vekteren (34) til høyre i bildet, som ønsker å være anonym, sier både gjester og ansatte opplever diskriminering fra politiet.

Foto: Robert Ellefsrød / NRK

Et omfattende problem

Likestillings- og diskrimineringsombudet har ikke tidligere hørt om at politiet diskriminerer gjester, men sier utelivsdiskriminering er et omfattende problem med store mørketall.

Elisabeth Lier Haugseth

Nestleder i Likestillings- og diskrimineringsombudet, Elisabeth Lier Haugseth, sier det ikke er akseptabel oppførsel av politiet dersom historiene til vekterne stemmer.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

– Hvis disse historiene er riktige så er ikke dette akseptabelt, sier nestleder Elisabeth Lier Haugseth.

– Politiet har tydelige retningslinjer om ikke-diskriminerende opptreden overfor publikum. Men det er viktig at ledelsen sørger for at dette kommer ned til den enkelte politibetjent slik at de vet hvordan de skal opptre overfor publikum, som for eksempel gjester ved et utested.

– Dette er grov rasisme

Fabian Stang

Ordfører Fabian Stang mener alle har en jobb å gjøre for å forhindre diskriminering.

Foto: NRK

Ordføreren i hovedstaden mener alle må jobbe mot diskriminering.

– Jeg vet ikke om dette har funnet sted. Vi opplever hverdagsrasisme i Oslo på ulike arenaer. Jeg vet at vi har en jobb å gjøre når det gjelder å oppføre oss på en ordentlig måte mot folk med en annen hudfarge, en annen religion eller en annen seksuell legning, sier Fabian Stang.

– Det er mye folk med innvandrerbakgrunn på utestedene, og det er vel derfor politiet har brukt ordet apekatter. Det er jo grov rasisme, sier den 42-år gamle vekteren.

NRK har vært i kontakt med politiet i Oslo, som ikke ønsker å kommentere saken fordi utsagnene er anonyme.