Hopp til innhold

– Politiet bryter sine egne regler

Visepolitimester Thor Bernard Klepper innrømmer at de holder personer lenger på glattceller enn det de har lov til.

celle

Forsvarsadvokat Harald Otterstad mener ulovlige bruk av glattcelle er en form for tortur. Visepolitimesteren innrømmer at folk sitter lenger på cellene enn de har lov til.

I en kronikk som er publisert på NRKs Ytring kommer forsvarsadvokat Harald Otterstad med hard kritikk til politiets glattceller. Blant annet skriver han at bruken av glattceller i Norge ligner tortur og at han ikke ville latt bikkja si sitte på cella.

– Jeg synes det er ganske nøkternt, men jeg står på den beskrivelsen. Dette er noe som har opprørt meg fra første stund jeg begynte i den jobben jeg har. Jeg har aldri forstått hvordan man kan plassere mennesker, før de er domfelt, i et rom i en situasjon som er svært vanskelig å holde ut mer enn noen timer, seier Otterstad.

Bakgrunnen for kritikken er at det nye politihuset på Grålum ble tatt i bruk denne uken, med glattceller som ser ut stort sett som de alltid har gjort.

– Skal man sitte der i en time eller to er det greit, men om man skal sitte der i en dag, to dager eller opp til ni dager er det uakseptabelt, sier forsvarsadvokaten.

– Må ha kontroll

Thor B Klepper

Visepolitimester, Thor Bernard Klepper, mener at kritikken er overdrevent.

Foto: Shemsi Bunjaku/NRK

Fungerende politimester, Østfold politidistrikt, Thor Bernard Klepper, mener Otterstads kritikk er overdrevet.

– Vi må ha kontroll på disse personene som blir pågrepet for et straffbart forhold. Det er regelverk for hvordan er glattcelle skal se ut, ved at det skal være en viss høyde under taket og det skal være dagslys, sier han.

– Vi er nødt til å forholde oss til regleverket når det gjelder cellene. Vi får ikke lov til å bygge en glattcelle som ser ut som en fengselscelle i politihuset.

– Verre enn man kan forestille seg

Harald Otterstad

Forsvarsadvokat Harald Otterstad kommer med hard kritikk til bruken av glattceller.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

Forsvarsadvokat Harald Otterstad sier at han bekymrer seg mest over at cellen ikke er egnet til å oppholde seg i over lang tid.

– Politimesteren har tidligere sagt til meg at en glattcelle er beregnet på korte opphold, men det svikter fullstendig. Jeg synes ikke fem-seks døgn er kort. Den glattcellen er mye verre enn man kan forstille seg. Det er en bunkers det er snakk om.

– Det er kort vei fra cella til psykiatrisk sykehus, og det er ingen overdrivelse. Jeg har en rekke eksempler på at man må avbryte oppholdet. Jeg har senest i dag fått en drøss med henvendelser på SMS av folk som har sittet der og er veldig glade for at dette har kommet opp.

Hør hele debatten om glattceller her:

– Bryter egne lover

Politiet kan holde en person på glattcellen i 48 timer, men ifølge Otterstad sitter mange langt lenger enn det. Det er en bekymring visepolitimester Klepper deler med han.

– Dessverre sitter de lenger enn det, og det er en situasjon vi ikke er komfortabel med i det hele tatt.

Bryter politiet loven?

– Vi gjør for så vidt det. 48 timer er grensen, men mange av disse er personer som kommer over grensen med tunge kriminelle saker som de skal stå til rette for. Mange av de er uten identitet så vi vet ikke hvor vi skal sende dem tilbake, og vi kan ikke slippe dem løs, sier Klepper.

Han forteller at omtrent 60 til 65 prosent av dem som sitter på glattcelle blir sittende i over 48 timer, og at de har meldt problemet inn til sentrale myndigheter.

– Kapasiteten på Østlandet er ikke stor nok til å ta unna det som kommer inn. Dessverre må vi da bryte loven, sier Klepper.