Hopp til innhold

– Oslo taper millioner på streiken

42 loser i Oslofjorden ble tatt ut i streik torsdag. Det innebærer full stopp i skipstrafikk som krever losplikt.

Vision of the Seas

Søndag skal etter planen RCCL-skipet Vision of the Seas bytte rundt 4000 passasjer i Oslo.

Foto: Scanpix

Oslo Cruise Network mener Oslo taper millioner på at losene i Oslofjorden er tatt ut i streik. 42 loser i Oslofjorden ble tatt ut i streik torsdag, som en følge av bruddet i lønnsforhandlingene i statlig sektor.

Det innebærer full stopp i skipstrafikk som krever losplikt og som ikke har farledsbevis, skriver Oslo Havn på sine nettsider. Blant annet snudde Skipet Emerald Princess ved Nesodden torsdag for å seile til Århus.

Ifølge Oslo Cruise Network mistet dermed rundt 1800 passasjerer Oslo-anløpet mens byen tapte langt over 2 millioner kroner i omsetning.

Markedssjef i Oslo Havn Margrethe Austad, frykter at mange rederier nå vil droppe Oslo i fremtiden.

– Rederiene vurderer hele tiden hvor de har minst trøbbel og hvor de tjener mest penger, sier Austad til NRK.

Flere tusen rammes

Det er nye cruiseskip med Oslo som reisemål hver dag denne uken, men størst effekt får streiken hvis den fortsatt pågår søndag. Da skal RCCL-skipet Vision of the Seas bytte rundt 4000 passasjer som berøres.

– De som skal av kommer til en annen havn, og de som skal på, må reise til en annen havn. Alle har flybilletter eller andre reisearrangementer som må bestilles på nytt, sier Austad.

Hun mener at for et vanlig cruiseanløp, som ofte ligger opp til ti timer i Oslo, betyr streiken at passasjerene mister Osloopplevelsen.

De fleste passasjerene drar på arrangerte utflukter, noe som berører en rekke leverandører og attraksjoner. Eksempelvis står cruise for rundt 26 prosent av besøkene på flere store attraksjonene på Bygdøy.

Margrethe Austad

Markedssjef i Oslo Havn Margrethe Austad, frykter at mange rederier nå vil droppe Oslo i fremtiden.