– Omfanget er overraskende

Generalsekretær i Transparency International Norge er overrasket over omfanget av Unibuss-saken og stiller spørsmål ved hvorfor den ikke ble avslørt tidligere.

Guro Slettemark er overrasket over omfanget av Unibuss-saken

Generalsekretær i Transparency International Norge, Guro Slettemark, er overrasket over omfanget av Unibuss-saken.

Foto: Scanpix/Transparency International

Tirsdag ble det kjent at ytterligere to nye personer er siktet i Unibuss-saken. Dermed er totalt 13 personer siktet i det som kan være Norgeshistoriens største korrupsjonssak noensinne.

Leder i Transparency International Norge er overrasket over omfanget.

– Denne saken har enorme dimensjoner og jeg kjenner ikke til noen saker i Norge med så mange personer og selskaper involvert og som også har forgreninger til utlandet, sier Slettemark.

Overrasket

Det er ikke første gang Norge opplever store korrupsjonssaker i offentlig sektor.

Den tidligere eiendomssjefen i Undervisningsbygg ble i 2010 dømt til 7 års fengsel for grov økonomisk utroskap og korrupsjon.

Slettemark sier at offentlige selskaper er utsatt for korrupsjon. Dessuten tror hun faren for korrupsjon øker når selskapets struktur er uoversiktlig, slik den er i Unibuss.

– I alle bransjer der det dreier seg om store penger og leveranser er det en stor korrupsjonsrisiko, sier Slettemark.

Dessuten er offentlige selskaper underlagt visse anskaffelsesregler.

– I Unibuss-saken kan det vise det seg at anbudsreglene har blitt overtrådt og at man har tilpasset anbudet til den leverandøren som har tilbudt bestikkelser.

– Kan ha vært vanskelig å varsle

I oktober i fjor ble Unibuss-direktøren siktet for korrupsjon i saken.

Slettemark mener at det er vanskeligere å avdekke korrupsjon når problemet går helt til topps i selskapet, blant annet fordi det er vanskeligere for ansatte å varsle.

Unibuss

Unibuss-saken har økt kraftig i omfang. Totalt 13 personer er siktet i saken.

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX

– Det kan være vanskeligere for ansatte å varsle blant annet fordi de kan frykte for sine egne stillinger. Når også ledelsen er delaktige i korrupsjon er det mindre incentiv for de ansatte å gjøre noe med saken.

Slettemark tror mange har visst om hva som har pågått og stiller spørsmål ved hvorfor saken ikke har kommet opp før, fordi den har pågått i mange år.

Hun mener også også kommunen bør granskes.

– Dette er kommunale selskaper det dreier seg om, det er klart at Oslo kommune også har et ansvar her.