– Norge trenger en rockefestival som dette

Tons of Rock-general Svein Bjørge er strålende fornøyd med starten på landets nyeste rockefestival.

Black Debbath

Frontmann Lars Lønning i Black Debbath var full av begeistring for Fredriksten festning som arena for rockefestival.

Foto: Per Ole Hagen/NRK

Svein Bjørge

Tons of Rock-sjef Svein Bjørge er godt fornøyd med starten på årets festival.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

Torsdag ettermiddag gikk det engelske bandet Uncle Acid & The Deadbeats på scenen på Fredriksten festning i Halden, og markerte samtidig startskuddet for Norges nye rock- og metalfestival Tons of Rock.

En svært så etterlengtet festival, sier festivalsjef Svein Bjørge.

– Selvsagt trenger Norge en rock- og metalfestival som dette. Alle land har sin egen rock- og metalfestival, men det har ikke Norge hatt på mange år. Det er naturlig at dette publikumet får sin egen dedikerte festival. Det er snakk om et stort publikum, sier han.

Festningen og tunrock – som hånd i hanske

Asbjørn Slettemark

Asbjørn Slettemark hyller Fredriksten festning som konsertarena, og kaller den de mørkkleddes nye katedral.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Festivalarrangørene forventer at 4000 personer skal være innenfor murene hver dag gjennom helgen. Bjørge mener det ser svært lovende ut allerede den andre dagen.

– Dette er jo som å sjøsette en båt, den må trutne første døgnet. Det var en generalprøve i går, også er det starten i dag. Men det har vært langt over hva vi hadde forventet på forhånd.

NRKs musikkekspert Asbjørn Slettemark laget tidligere i juni fem tunge grunner til å besøke festivalen i Halden. Den første grunnen var det imponerende tunge programmet, med band som Slayer, Volbeat, Ghost, Kvelertak og Sabaton.

Grunn nummer to blir også trukket frem av andre musikkeksperter, besøkende og ikke minst bandene selv.

Nemlig festivalområdet: Fredriksten festning.

«For et konsertsted! Det finnes knapt noe bedre sted å ha en metalfestival» og « ... tenk så vakkert at Papa Emeritus II og hans navnløse spøkelser i Ghost skal drive bort de onde åndene som henger igjen etter Tommy Steine og Allsang på Grensen», var dommen fra Slettemark, som kaller festningen for de mørkkleddes nye katedral.

– Omgivelsene her er helt fantastiske. Det med borg, festninger og vikinger går som hånd i hanske med tungrocken. Vi skal kle oss i kapper og løpe rundt og ha rollespill, sa frontfigur Lars Lønning i Black Debbath til NRK.no før han og resten av bandet gikk på scenen fredag kveld.

Overveldede artister

Og festivalsjef Svein Bjørge forteller at de spesielle omgivelsene rundt festivalområdet har gjort Tons of Rock til en svært ettertraktet festival.

– Bare se deg rundt. Fredriksten festning er en helt fantastisk festning, og en naturlig arena for en rockefestival. Dette er sannsynligvis Norges feteste festivalarena, sier Bjørge og legger til;

– Vi har fått respons fra flere av artistene som har vært helt overveldet. Vi har også fått kontakt med artister som har spurt om å få lov til å spille, fordi de har sett festningen og vil være med på dette.

Tons of Rock

Det var godt vær og meget god stemning på Fredriksten festning fredag kveld.

Foto: Merete Kildahl/NRK