Hopp til innhold

– Noe mer kan man ikke forlange

HØNEFOSS (NRK.NO): – Jeg kommer til å gå i graven med den oppfatning at mine mannskaper og de som bidro gjorde maksimalt av hva man kunne forvente for å redde flest mulig liv, sier politimesteren i Nordre Buskerud.

Sissel Hammer

Politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt ønsket ikke å kommentere påstanden om at politiet kunne ha kommet 16 minutter tidligere til Utøya 22. juli.

Foto: Varfjell, Fredrik / Scanpix

I dag kom det fram i mediene at politiet kunne ha vært på Utøya 16 minutter tidligere enn de faktisk var da tragedien rammet 22. juli.

I en rapport skriver politiet i Nordre Buskerud, som hadde ansvaret for politiaksjonen, at kommunikasjonsproblemer og rutinesvikt forsinket politiinnsatsen da terroren rammet.

Vil ikke kommentere

Evalueringsrapporten ble overlevert av politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt til politiets sentrale evalueringsutvalg 24. november, bekrefter flere kilder overfor Dagbladet.

I dag ønsket Hammer ikke å kommentere rapporten, men heller rose politiets innsats den skjebnesvangre dagen:

– Det var ingen som backet ut, ingen som tok pauser. Alle stod på og gjorde maksimalt, sier Hammer til NRK.no.

– Noe mer kan man ikke forlange i denne situasjonen, legger hun til.

(VIDEO: Saken fortsetter under videoen)

Politiet på veg til Utøya i gummibåt

VIDEO: Politiet har fått mye kritikk for at de valgte å bruke denne gummibåten for å ta seg ut på Utøya. Beredskapstroppen måtte til slutt få hjelp av en privatperson som kom med en større båt.

Mye kritikk

Politiets beredskapstropp som reiste fra Oslo, ankom Utøya klokka 18.25. Anders Behring Breivik ble pågrepet mellom sju og ni minutter senere.

Politiet har fått mye kritikk for deres håndtering av terrorangrepet på Utøya.

Kritikken går blant annet ut på deres behandling av instruksen «skyting pågår», bruk av gummibåt og valget om å sette denne i vannet på Storøya, som var et stykke unna Utøya.

– Politiet handlet rett 22.7

Rapporten er én av flere som danner grunnlaget for gjennomgangen av politiets håndtering av terrorangrepet.

Den endelige rapporten skal være ferdig i mars neste år, men politiet orienterte likevel om status i arbeidet allerede i dag.

Der kom det fram at politiets evalueringsutvalg mener at politiet handlet rett 22. juli, og at de ikke tar noen selvkritikk.

Politiets evalueringsutvalg sier de kan ikke se at noen av politimennene har vegret seg mot aktiv innsats mot terroristen 22. juli. De mener skyting pågår-instruksen ble fulgt og at alt ble gjort riktig i forbindelse med båtutsettingen ved Utøya. De hevder også at de aksjonerte så raskt som mulig.

(Saken fortsetter under bildet)

Pressekonferanse

Fungerende politidirektør Vidar Refvik (t.v.) og leder for politiets evalueringsutvalg Olav Sønderland orienterte fredag om status i arbeidet med å evaluere politiets håndtering av terrorhandlingene i Oslo og på Utøya den 22. juli 2011.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

– Det er tydelig at mange av de som gikk inn i det umiddelbare redningsarbeidet i regjeringskvartalet, gjorde dette til tross for at de kunne utsette seg selv for en betydelig risiko for skade, sier leder av politiets evalueringsutvalg Olav Sønderland.

– Evalueringsutvalget kan ikke se at noen av de aktuelle tjenestepersonene har vegret seg for å gå i aktiv innsats mot gjerningspersonen på Utøya, så snart de hadde faktisk og praktisk anledning til det, fortsetter han.

Nødtelefontjenesten skal forbedres

Til tross for at evalueringsutvalget mener det ikke er på sin plass med personkritikk, så innrømmer de at det er rom for teknisk forbedring.

Både tekniske og kapasitetsmessige utfordringer førte til lange køer på nødnummeret både i Oslo og Søndre Buskerud, men spesielt i Nordre Buskerud, bekrefter Sønderland.

Nå skal det settes i verk flere tiltak for å øke kapasiteten på 112.

– Vi ønsker å bli bedre

Nordre Buskerud ønsket i utgangspunktet å offentliggjøre rapporten de har skrevet, men Politidirektoratet sa nei.

Hun verken vil kommentere eller avkrefte opplysningene som har kommet fram i pressen i dag om innholdet i rapporten.

– Rapporten må leses som en helhet, og det er unaturlig å kommentere enkeltopplyninger, sier Hammer.

Hun understreker at politiet er ydmyke for kritikken som har fremkommet, selv om mange har ment det motsatte.

– Vårt ønske er å bli bedre. Vi i poliet er er proffesjonell organisasjoen og vi må tåle at vi blir gransket, men vi er også mennesker, sier Hammer.