Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.
Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.
Blant dem som reiste hjem søndag var Anne Marie og Jon Olsen. De satte seg i bilen i Hemsedal og startet på hjemturen til Gressvik i Fredrikstad søndag formiddag.
– Vi forstår kommunen godt, og derfor reiser vi hjem i dag. Vi er lei oss når vi drar nå fordi vi ser at sesongen på hytta antagelig er over, men i denne situasjonen skjønner vi jo at vi må dra, sier Anne Marie Olsen.
REISTE HJEM: Anne Marie og Jon Olsen reiste hjem igjen til Gressvik i Fredrikstad søndag formiddag.
Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRKDet var helt stille i Hemsedal sentrum da NRK var der søndag ettermiddag, et sted som vanligvis er fylt av vinterturister i helgene.
Tomme hyttefelt
Flere ordførere rapporterer nå om tomme hyttefelt i fjellet. Ifølge Bergensavisen er det nærmest folketomt i Kvam, Geilo, Voss og Hol. Ordfører i Nesbyen var selv på befaring i to av hytteområdene i kommunen søndag ettermiddag.
– Det er helt folketomt i disse områdene, jeg så ikke biler eller folk på noen hytter. Jeg er veldig glad for at hyttenesningen har lyttet og reist hjem, skriver Nesbyen-ordfører Tore Haraldset i en melding til NRK.
Til vanlig bor det 21.000 personer i Hallingdalskommunene. Fredag kveld var 55.000 personer på plass. Lørdag hadde tallet bare sunket med 1000, men søndag klokken 19 var nesten 15.000 reist hjem Da var det 40.181 personer i kommunene.
Ordførere i alle Hallingdalskommunene har i helgen fulgt tallene time for time slik at situasjonen kan normaliseres og antall mennesker i kommunene består av fastboende.
Uansett om folk er i karantene eller ikke, så skal de nå reise hjem, er beskjeden fra myndigheter og ordførere. Det er bare de som allerede er syke som skal bli igjen på hyttene.
TELT: I disse teltene utenfor Geilo legesenter skal de som mistenkes å være smittet testes. De slipper ikke inn på selve legesenteret.
Foto: Privat / NRKPer nå har Hallingdalskommunene 12 koronasmittede, flere av dem er hyttegjester. Hol kommune venter prøvesvar fra ytterligere 15 personer som de frykter har smitten.
Forbudt å være på hytta – reiser ikke hjem
Søndag vedtok regjeringen en forskrift om karantene, isolasjon og forbud om opphold på fritidseiendommer. I paragraf fem, som Helse- og omsorgsdepartementet selv bestemmer når trer i kraft, står det:
Personer som har fritidseiendom i annen kommune enn der vedkommende er folkeregistrert, forbys å ta opphold på denne. Strengt nødvendig vedlikehold eller tilsyn som er nødvendig for å avverge store materielle skader tillates.
Men ikke alle lytter til regjeringens råd om å komme seg hjem.
– Det er ganske mange igjen. Så det virker som om en del ikke har hørt på oss, sier ordfører Mona Vauger (Ap) på Hvaler.
BER HYTTEFOLKET DRA: Hvaler-ordfører Mona Vauger.
Foto: Kathrine Brønn/NRKKommunen har nylig investert i beredskapsutstyr som viser hvor mange mobiltelefoner som befinner seg på øynene som huser 4.600 fastboende. I 12-tiden søndag var det registrert 7.369 mobiltelefoner i kommunen. Klokken 20 søndag kveld hadde tallet sunket til 6785.
Bare på den lille øya Søndre Sandøy, der det bor mindre enn 100 fastboende, er det over 350 mobiltelefoner registrert.
– Folk har en falsk trygghet om at man kan være på hytte, men i virkeligheten er det helt motsatt, sier Vauger.
Lørdag truet statsminister Erna Solberg med å sette inn sivilforsvaret for å få hyttefolk hjem. Ordføreren på Hvaler sier hun er åpen for det hvis det ikke er merkbart færre folk på øyene mandag.
– Det er bedre at vi får hjelp til å be folk reise hjem før vi kommer i en kritisk situasjon, sier Vauger.
Hun presiserer at hyttefolket er hjertelig velkommen tilbake når virus-situasjonen er over, men akkurat nå har hun bare én beskjed:
– Dra hjem nå!