Hopp til innhold

Ordførere melder om tomme hyttefelt – men her har nesten ingen reist hjem

Søndag pakket flere hyttefolk og dro hjemover. I Nesbyen melder ordføreren om tomme hyttefelt, mens på Hvaler har nesten ingen reist hjem søndag kveld.

Reportasje om eldrebølgen i Norge

HVALER: I Hvaler kommune bor det 4.600 fast. Søndag kveld var det registrert 6.785 mobiltelefoner i kommunen. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK

Blant dem som reiste hjem søndag var Anne Marie og Jon Olsen. De satte seg i bilen i Hemsedal og startet på hjemturen til Gressvik i Fredrikstad søndag formiddag.

– Vi forstår kommunen godt, og derfor reiser vi hjem i dag. Vi er lei oss når vi drar nå fordi vi ser at sesongen på hytta antagelig er over, men i denne situasjonen skjønner vi jo at vi må dra, sier Anne Marie Olsen.

Anne Marie og Jon Olsen reiser hjem fra hytta i Hemsedal

REISTE HJEM: Anne Marie og Jon Olsen reiste hjem igjen til Gressvik i Fredrikstad søndag formiddag.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Det var helt stille i Hemsedal sentrum da NRK var der søndag ettermiddag, et sted som vanligvis er fylt av vinterturister i helgene.

Tomme hyttefelt

Flere ordførere rapporterer nå om tomme hyttefelt i fjellet. Ifølge Bergensavisen er det nærmest folketomt i Kvam, Geilo, Voss og Hol. Ordfører i Nesbyen var selv på befaring i to av hytteområdene i kommunen søndag ettermiddag.

– Det er helt folketomt i disse områdene, jeg så ikke biler eller folk på noen hytter. Jeg er veldig glad for at hyttenesningen har lyttet og reist hjem, skriver Nesbyen-ordfører Tore Haraldset i en melding til NRK.

Til vanlig bor det 21.000 personer i Hallingdalskommunene. Fredag kveld var 55.000 personer på plass. Lørdag hadde tallet bare sunket med 1000, men søndag klokken 19 var nesten 15.000 reist hjem Da var det 40.181 personer i kommunene.

Ordførere i alle Hallingdalskommunene har i helgen fulgt tallene time for time slik at situasjonen kan normaliseres og antall mennesker i kommunene består av fastboende.

Uansett om folk er i karantene eller ikke, så skal de nå reise hjem, er beskjeden fra myndigheter og ordførere. Det er bare de som allerede er syke som skal bli igjen på hyttene.

Smitteverntelt utenfor Hol legekontor.

TELT: I disse teltene utenfor Geilo legesenter skal de som mistenkes å være smittet testes. De slipper ikke inn på selve legesenteret.

Foto: Privat / NRK

Per nå har Hallingdalskommunene 12 koronasmittede, flere av dem er hyttegjester. Hol kommune venter prøvesvar fra ytterligere 15 personer som de frykter har smitten.

Forbudt å være på hytta – reiser ikke hjem

Søndag vedtok regjeringen en forskrift om karantene, isolasjon og forbud om opphold på fritidseiendommer. I paragraf fem, som Helse- og omsorgsdepartementet selv bestemmer når trer i kraft, står det:

Personer som har fritidseiendom i annen kommune enn der vedkommende er folkeregistrert, forbys å ta opphold på denne. Strengt nødvendig vedlikehold eller tilsyn som er nødvendig for å avverge store materielle skader tillates.

Men ikke alle lytter til regjeringens råd om å komme seg hjem.

– Det er ganske mange igjen. Så det virker som om en del ikke har hørt på oss, sier ordfører Mona Vauger (Ap) på Hvaler.

Mona Vauger

BER HYTTEFOLKET DRA: Hvaler-ordfører Mona Vauger.

Foto: Kathrine Brønn/NRK

Kommunen har nylig investert i beredskapsutstyr som viser hvor mange mobiltelefoner som befinner seg på øynene som huser 4.600 fastboende. I 12-tiden søndag var det registrert 7.369 mobiltelefoner i kommunen. Klokken 20 søndag kveld hadde tallet sunket til 6785.

Bare på den lille øya Søndre Sandøy, der det bor mindre enn 100 fastboende, er det over 350 mobiltelefoner registrert.

– Folk har en falsk trygghet om at man kan være på hytte, men i virkeligheten er det helt motsatt, sier Vauger.

Lørdag truet statsminister Erna Solberg med å sette inn sivilforsvaret for å få hyttefolk hjem. Ordføreren på Hvaler sier hun er åpen for det hvis det ikke er merkbart færre folk på øyene mandag.

– Det er bedre at vi får hjelp til å be folk reise hjem før vi kommer i en kritisk situasjon, sier Vauger.

Hun presiserer at hyttefolket er hjertelig velkommen tilbake når virus-situasjonen er over, men akkurat nå har hun bare én beskjed:

– Dra hjem nå!

Flere nyheter fra NRK Buskerud