– Nå må taktikken legges om

23-år gamle Mads Østberg fra Våler i Østfold mistet hjulet på den første fartsprøven.

Mads Østberg

Han har hatt en knallstart på årets sesong og ligger som nummer fire i VM-sammendraget. Likevel vil ikke Mads Østberg snakke om en pallplass.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Rally Portugal startet i dag med en kort fartsprøve, men Østberg var uheldig og kjørte inn i en murvegg. Der mistet han høyre forhjul.

– Hvordan er det mulig å være så dum? var Østbergs korte kommentar til WRC-radioen.

Tapte nesten to minutter

Østberg fullførte fartsprøven, men tapte nesten to minutter på den tre kilometer lange fartsprøven.

– Bilen blir 100 prosent igjen i morgen, men vi må legge om taktikken totalt, forteller Mads` far, Morten Østberg, til NRK.no.

– Det blir vanskelig å kjempe om en pallplass nå.Vi må nullstille og legge plasseringsmål etterhvert. Men vi skal forsøke å plukke gode poeng her, sier Morten Østberg.

Petter Solberg kjørte forøvrig inn til fartsetappens tredje beste tid. Henning Solberg er nummer ni. Mads Østberg ligger på 70. plass.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mads Østberg

Mads Østberg kjørte inn til en imponerende andreplass i Rally Sverige. Nå er han klar for Rally Portugal.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Trenger penger for å kjøre alle rundene

Mads Østberg har imponert mange etter de to første VM-rundene i år og ligger på en fjerdeplass totalt - tre poeng bak en tredjeplass.

Han kjørte inn til en andreplass i Rally Sverige, mens han ble nummer fem i Mexico - et løp han aldri har kjørt før.

Men at han står på pallen når VM-sesongen er over - tror Østberg er urealistisk på nåværende tidspunkt.

– Foreløpig skal jeg ikke kjøre alle rundene. Vi må jobbe hardt for å få på plass budsjettet for å kjøre alle løpene og først da kan vi begynne å tenke på en plassering sammenlagt. Nå tar vi ett og ett løp av gangen og forsøker å gjøre det å bra som mulig. Kanskje kan resultatene hjelpe oss til å få i land budsjettet, sier han til NRK.no.

Mads Østberg skal i utgangspunktet kjøre ni av tretten VM-runder.

LES OGSÅ:

Satser på topp fem i Portugal

Foran årets sesong ble det innført et nytt reglement i WRC-klassen, noe som førte til mindre avanserte biler. Det har ført til at Østberg nå kjemper med likt utstyr som resten av WRC-eliten.

– Det er Ingen tvil om at det er mer åpent nå. Det er mindre forskjell på bilene og det nye reglementet har virkelig sørget for en oppsving for sporten. Etter hvert kommer det flere fabrikanter og flere sjåfører. Det hele er ganske spennende og rally-VM går i riktig retning, mener han.

SE VIDEO: Østberg imponerte i Sverige

(Artikkelen fortsetter under)

Video Mads Østberg imponerte i Rally Sverige

Tøffe forhold

En periode med mye regn i Portugal har sørget for at fartsprøvene blir relativt harde for førerne.

– Det går en del små bekker over veiene og har gjort det litt røfft. I dette rallyet kan alt kan skje! Det gjelder å komme seg gjennom alle etappene uten uhell, da kan det gå bra, sier Østberg som før løpet satt seg en målsetting om å bli blant de fem beste under helgens rally.

– Jeg liker veiene her, men jeg tror ikke det er realistisk å håpe på pallplass. Vi må få flere mil bak oss og mer rutine og erfaring før vi kan pushe helt fra starten av, avslutter han.

LES OGSÅ:

Petter går for pallen

I Portugal skal det totalt kjøres 385 kilometer på grus, fordelt på 17 fartsetapper. 70 biler står på startlisten. Fire av dem er norske; Mads Østberg, Petter Solberg, Henning Solberg og Anders Grøndal.

Petter Solberg

Petter Solberg ble ironisk nok tatt for råkjøring i Rally Sverige og mistet lappen. Heldigvis for ham, mistet han den kun i Sverige og kan dermed kjøre fritt i de øvrige VM-rundene.

Foto: FRANCISCO LEONG / AFP

Petter Solberg, som kjørte inn til en førsteplass under dagens fartsprøve har satt seg et mål om en pallplass under Rally Portugal.

– Jeg har alltid likt meg i Portugal. Prøvene er både raske og tekniske, og det passer meg bra. Vi kjører fort nok, det så vi i Mexico, så selvsagt går vi for en plass på pallen, sier Solberg.

Slik er stillingen etter den første fartsprøven:

  1. M. Hirvonen
  2. S. Loeb +1,3
  3. Petter Solberg +2,1
  4. S. Ogier +2,9
  5. J. Latvala +3,7
  6. F. Villagra +3,9
  7. K. Raikkonen +5,1
  8. M. Wilson +6,2
  9. Henning Solberg +6,5

Anders Grøndal ligger leder PWRC-klassen etter en fartsprøve.

Løpet fortsetter i morgen og avsluttes søndag.