– Nå føler vi at krigen har kommet tilbake

Flere norske familier er rammet av den verste flommen på over hundre år i Bosnia og Serbia.

Bosnia

Ulf Berg og Aida Bijedic samler inn penger og forbruksmateriell til de rammede i Bosnia.

Foto: Sebastian Nordli / NRK

Bare i Østfold er det 4.000 bosniere og serbere som nå følger ekstra med på det som skjer i hjemlandet.

Foreningen Nova Nada, som betyr nytt håp, samler inn penger, klær til flere barnehjem i Bosnia. Leder for foreningen i Østfold, Aida Bijedic, reagerer sterkt på bildene hun ser fra Balkan.

– Det er klart at vi reagerer med stor fortvilelse. Flere av oss opplevde krigen i 1992. Nå føler vi at krigen har kommet tilbake, forteller hun.

LES OGSÅ:

Viktig å sende mat og vann

Serbia og Bosnia er hardt rammet av flom

Serbia og Bosnia er hardt rammet av flom.

Foto: ALEXA STANKOVIC / Afp
Serbia Floods

Ved bredden til elva Sava stabler innbyggerne sandsekker for å holde vannmassene tilbake.

Foto: Darko Vojinovic / Ap
Oversvømmelse i Lazarevac

Vannet står langt opp i gatene i den serbiske byen Lazarevac.

Foto: Marko Djurica

Ekstremt kraftig nedbør de tre siste dagene har ført til den verste flommen på over 120 år på Balkan.

– En tredel av Bosnia ligger under vann. Det betyr at det er flere familier også her i Norge er rammet. For noen familier er det vanskelig å få kontakt med sine nærmeste, sier Bijedic.

49 mennesker er til nå bekreftet omkommet i flommen som har rammet Bosnia-Hercegovina, Serbia og Kroatia de siste dagene.

I Fredrikstad jobber foreningen Nova Nada med å sende mat, vann, desinfeksjonsmidler og penger til de som er rammet i Bosnia.

– Vi trenger penger til å sende alt ned til Bosnia. Vi har et lass med desinfiseringsmidler, soveposer, madrasser, mat, medisiner og noe klær. Men først og fremst er det viktig å sende mat og vann, sier hun.

– En hundrelapp fra eller til spiller ingen rolle for oss nordmenn. Det har vi råd til å gi, sier Ulf Berg fra Fredrikstad som har engasjert seg i saken.

LES OGSÅ:

43 millioner fra regjeringen

1,6 millioner mennesker er rammet og over 100.000 hjem er ødelagt av vannmassene av den voldsomme flommen på Balkan.

Myndighetene i Serbia og Bosnia-Hercegovina har bedt om internasjonal bistand. Russland, EU, USA og flere naboland har sendt humanitær hjelp og annen bistand. Også den norske regjeringen kommer de flomrammede landene til unnsetning.

– Regjeringen har satt av 43 millioner kroner til flomkatastrofen i Bosnia-Hercegovina og Serbia. Mine tanker går til alle de som er berørt av denne katastrofen, siteres utenriksminister Børge Brende i regjeringens pressemelding mandag ettermiddag.

33 millioner av bistanden er satt av til gjenoppbygging. De resterende 10 millionene skal gå til å dekke umiddelbare behov i forbindelse med flomkatastrofen.