– Med øl er det en mye større mulighet for variasjon, så spekteret av smaker er enda større enn med vin, sier Amund Polden Arnesen som er ølsommelier og grunnlegger av den norske ølkelnerutdanninga i Oslo.
Slik får du mest ut av ølet
Interessen for øl har økt enormt de siste åra.
– Det er litt nytt at vi driver med ølsmaking her i Norge. Vinkjennerne har mye mer erfaring, men nå blir det også arrangert ølkurs i de største byene, sier Arnesen.
Det dukker også stadig opp nye mikrobryggerier, og flere investerer i hjemmebryggerutstyr. I tillegg har utvalget på Vinmonopolet og i butikkene blitt større.
Arnesen mener også det blir mer og mer akseptert å snakke om aromaer og tropiske dufter mens man drikker øl.
– Gjengen som bøtter ned pils vil vel aldri sitte å lukte på aromaene, men ihuga ølfans sitter gjerne med nesa nede i glasset og diskuterer, sier han.
Slik gjør du det:
- Bruk store rødvinsglass eller tulipanglass
- Fyll opp dit glasset er tjukkest
- Snurr glasset slik vinfolkene gjør
- Aromaene samler seg da i toppen av glasset
- Aromaene er nemlig halve smakinga
- Stikk nesa nedi og lukt
- Ta en slurk og skyll den rundt i munnen
- Hvis du skal smake på mange anbefales det å spytte ut
Det er vel ikke mange som spytter mens man nyter en øl til maten, men hvis man skal smake et tosifret antall ølsorter kan alkoholen etterhvert bidra til å senke konsentrasjonen.
– Det er en godt innarbeidet myte at man må svelge øl for å kjenne på bitterheten bakerst på tunga. Du kan spytte ut, og bare svelge det lille som blir igjen i munnen, det er nok til å kjenne smakene.
- Se tv-intervju: Gårdsøl er den nye vinen
Slik brygger du ditt eget øl:
– Mer enn «bare» druer
Når man lager øl bruker man korn som omdannes til malt, som man både kan røste karamellisere, brenne, røyke og tilsette ulike smaker, forklarer han.
– Vin inneholder jo bare druer, så der kan de blant annet bare variere med jordsmonn og druetype.
Arnesen mener man kan gjøre øl så enkelt eller så komplisert man bare ønsker, men i hovedsak er det to grupper av øl: Lager og ale.
– Lager er friskere og lettere med mindre smak, mens ale blir gjæret på høyere temperaturer og dermed får den mye mer smak og aroma.
Brune flasker er best
Både smaken og fargen på ølet avhenger også av hvor mørkbrent kornet blir i maltingsprosessen.
– Det kan være alt fra lyst, til kjeksaktig, lett karamellisert til brent knekkaktig farge, sier Arnesen.
Uansett bør ølet være tappet på brune flasker for å holde best kvalitet.
– Brune flasker bekytter best mot sollys, og det er viktig fordi øl kan få en bismak når humlen i ølet blir utsatt for uv-stråling, sier han