Hopp til innhold

– Mobilen er som sukkertøy

Vi klarer ikke å holde oss unna mobilen når vi kjører bil, ifølge adferdsforsker. Fire år etter at det ble forbudt å taste og surfe på mobilen mens man kjører bil, blir noen tatt hver dag.

Sjåfør bruker mobiltelefon under kjøring

TASTEFORBUD: Det er ikke lov å taste eller surfe på mobilen mens man kjører. Forbudet kom i 2013.

Foto: Andreas Sundby / NRK

I 2013 ble det forbudt å taste og surfe på mobilen mens vi kjører bil. Det eneste man får lov til, er å ringe opp og å motta samtaler hvis mobilen er fastmontert eller integrert i bilen.

Likevel syndes det hver dag. Bare i drammensdistriktet har nærmere 50 personer blitt tatt for å bruke mobiltelefonen uten handsfree de siste dagene. Ifølge adferdsforsker klarer vi rett og slett ikke å slutte.

Blir tatt for ulovlig mobilbruk

Politibetjent i UP, Aina Kittelsen, tar her en lastebilsjåføren for å bruke mobiltelefonen ulovlig i trafikken på Gulskogen i Drammen.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Det har blitt dagligdags dette her, for smarttelefonen er noe vi bruker hver dag. Mobilen er som sukkertøy som vi ikke klarer å holde oss unna. Også i bilen er den med, sier Dagfinn Moe, som er seniorforsker hos SINTEF.

Hvorfor er dette farlig?

– Jo, fordi primæroppgaven er å følge med i trafikken, vurdere risikoen sånn at vi får en sikker avvikling. Selv om trafikkbildet kan være enkelt så all annen distraksjon, sånn som smarttelefon, det endrer på oppmerksomheten til sjåføren.

– Må ta ansvar selv

Forskeren har ikke tro på at det er noen enkel måte å få folk til å forstå at dette er noe de ikke burde gjøre. Og hvorfor de for eksempel ikke kobler seg opp på handsfree-anlegget i bilen er også et mysterium.

Dagfinn Moe

Dagfinn Moe fra SINTEF mener folk må bestemme seg for å kjøre bil og ikke drive med andre ting som kan fjerne oppmerksomheten vekk fra trafikkbildet.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Det kan hende at det er litt vanskelig for folk å koble seg opp i bilen, mener han

– Hva mener du at man bør gjøre for å få folk til å skjerpe seg?

– Ja, hva skal man gjøre? Dette er en del av vår hverdag og det er rett og slett at den enkelte må lage seg en agenda på hva som er viktig, når man sitter bak rattet, og da er det kun en ting som gjelder og det er å følge med på trafikkbildet.

Leder i UP er overrasket

Distriktsleder i Utrykningspolitiet, Andreas Rødø, er overrasket over at dette fortsatt er et så stort problem.

Andreas Rødø

Andreas Rødø, er overrasket over at så mange blir tatt i kontroller.

Foto: Lorentz Berg / NRK

– Ja, jeg er det. Vi vet jo at de aller fleste nyere biler har muligheter som gjør at man kan gjennomføre en samtale helt lovlig. Vår erfaring er at mange ikke bruker disse mulighetene.

– Er det sånn at folk ringer med mobilen eller sitter de på Facebook og tekster?

– Ja, vi ser begge deler. Det er nok ringing som foregår mest, men vi har også eksempler på folk som bruker telefonen som en datamaskin og som sender meldinger og leser nyheter. I dag kan man jo sette på varmen på hytta med mobiltelefonen, det er ikke bare en telefon lenger.

UP-lederen sier til NRK at de tar mobilsyndere i trafikken hver eneste dag. De vil fortsette med sine kontroller daglig.